Organizovan čas kulture sjećanja po knjizi „Jasenovac – Aušvic Balkana“

0

ISTOČNA ILIDŽA – U sali Skupštine opštine Istočna Ilidža danas je upriličen javni čas kulture sjećanja, povodom oslobađanja ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Ovaj projekat realizovan je prema knjizi profesora Gideona Grajfa pod nazivom „Jasenovac – Aušvic Balkana“, a pripremili su ga učenici Srednje škole „28. juni“ iz Istočnog Novog Sarajeva i profesor turističke grupe predmeta Milanka Mihajlović.

Mihajlovićeva, koordinator projekta, istakla je da su prošle godine pripremili prezentaciju, koja nije mogla da bude organizovana javno, zbog različitih razloga.

„Moja uloga koordinatora je da djecu suočim sa svim onim što se dogodilo u Jasenovcu. Naša ideja je da nijedan učenik Republike Srpske ne završi srednju školu, prije nego što posjeti to stratište. Radićemo na tome i poslaćemo snimak ovog javnog časa na relevantne adrese“, izjavila je Mihajlovićeva novinarima.

Ona je napomenula da su imali malu podršku prilikom realizacije ovog projekta, a od svih ljudi kojima su poslali snimak, samo im se obratio autor knjige.

Učenica četvrtog razreda Srednje škole „28. juni“, smjer Turistički tehničar, Teodora Ikonić, ističe da je za nju, kao i njene drugove, velika čast da su učestvovali u ovakvom projektu, jer je važno znati mnogo o ovom velikom događaju za istoriju srpskog naroda.

„Ovo je ostavilo veliki utisak na nas, jer je jako potresna priča. O ovoj temi smo znali ono što smo učili u školi, kao i ono što su nam pričali naši roditelji i bake i djedovi, ali tokom projekta smo ušli dublje u ovu tematiku. Uz knjigu Gideona Grajfa mi smo naučili i neke stvari o kojima smo malo znali i sada smo nadahnuti da to obilježavamo i dalje“, istakla je Ikonićeva.

Učenica Katarina Ratković je istakla da je osim prezentacije, prikazan i snimak obraćanja profesora Grajfa, na što su posebno ponosni.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža Božidar Novaković je istakao da su organizovali Čas kulture sjećanja povodom 22. aprila, Dan proboja iz logora Jasenovac.

„Kroz ovaj čas sjećamo se svih nevino ubijenih žrtava u kompleksu Jasenovac“, istakao je Novaković.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare