Opštini predata GIS baza podataka

0

ZVORNIK – Opštini Zvornik danas je predat Geografski informacioni sistem ili GIS baza podataka prirodnih resursa koja je izrađena u okviru projekta „Mudro korištenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH“.

GIS bazu podataka za opštinu Zvornik definisao je i uradio Centar za ekološki održivi razvoj iz Sarajeva u saradnji sa opštinskom radnom grupom.

Lamija Merdan iz ovog centra rekla je da je značaj GIS baze za opštinu Zvornik ogroman, jer će opština na ovaj način dobiti dokument koji će se moći nadograđivati i biti na usluzi svim građanima.

„GIS baza podataka podrazumijeva da će na jednom mjestu biti svi podaci koji su se do sada nalazili na različitim mjestima, po odjeljenjima, fiokama i slično. Oni su sada prikupljeni, integrisani i digitalizovani u GIS bazi po tematskim oblastima“, precizirala je Merdan.

Član opštinske radne grupe Mlađana Đokić pojasnila je da GIS baza sadrži lokacije i druge podatke o industrijskim postrojenjima, nalazišta mineralnih sirovina, izvorišta mineralnih voda, lokacije divljih deponija, te lovna i ribolovna područja.

Koordinator projekta za opštinu Zvornik Mila Knežević istakla je da će GIS baza, između ostalog, omogućiti i jednostavniji pristup projektnom planiranju, posebno sa aspekta analize svih potencijala, planiranja i kreiranja projekata razvojnog i održivog karaktera.

U nastavku projekta, čija je relizacija počela u decembru 2012. i trajaće do novembra ove godine, biće izrađen Akcioni plan koji će sdaržavati prijedloge za rješavanje problema definisanih u „Studiji o održivom korištenju i zaštiti prirodnih resusa u prekograničnom području Srbija/BiH“.

Projekat „Mudro korištenje zajedničkih prirodnih resursa – put ka održivosti prekograničnog regiona Srbija/BiH“ realizuje se u prekograničnom slivu rijeke Drine u opštinama Bijeljina, Zvornik i Bratunac u BiH i Bogatić, Mali Zvornik i LJubovija u Srbiji.

Finansira ga EU, a realizuju Centar za ekološki održivi razvoj iz Sarajeva i Unija ekologa – UNEKO iz Beograda u partnerstvu sa ovim opštinama.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare