Opštine duguju 700.000 KM

0

VIŠEGRAD – Međunarodni dan lica sa invaliditetom obilježen je danas i u Domu za ta lica u Višegradu u koji je smješteno 185 korisnica, ali ima poteškoće poslovanju jer mu opštine sa kojima sarađuje duguju oko 700.000 KM.

Direktor Doma za lica sa invaliditetom Zoran Vasiljević rekao je da je ovo jedina ustanova ovog tipa u BiH i da sarađuju sa 50 opština.

„Imamo poteškoće u poslovanju, lošu naplatu potraživanja. Opštine nam duguju oko 700.000 KM, tako da nam to otežava rad i ovim putem apelujem na načelnike opština da nam redovno izmiruju obaveze kako bi kvalitetnije radili i pružali usluge našim korisnicama“, naglasio je Vasiljević.

On je istakao da se ova ustanova bavi smještajem, zbrinjavanjem, socijalnom i medicinskom rehabilitacijom lica ometenih u razvoju, te njihovom ishranom, vaspitanjem i radnom okupacijom.

„Imamo dobre uslove za smještaj i boravak naših korisnica. U ustanovi ima osam radionica gdje rade naši korisnici, igraonicu gdje ih animiramo i osposobljavamo za rad, tako da im život činimo sadržajnijim i kvalitetnijim“, istakao je Vasiljević povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji je obilježen u Domu za lica sa invaliditetom.

Glavna medicinska sestra Mirjana Borovčanin rekla je da lica sa invaliditetom imaju dugotrajna tjelesna, mentalna i intelektualna oštećenja.

„Cilj naše ustanove je da nastavimo poboljšanje života naših korisnica, pratimo njihovo zdravstveno stanje, te im pružimo adekvatnu njegu“, istakla je Borovčaninova.

Ona je naglasila da primarnu zdravstvenu zaštitu realizuju porodični ljekar i 13 medicinskih tehničara, čije se aktivnosti ogledaju u ranom otkrivanju i liječenju bolesti.

„Postoji i nadzor njegovateljica koje rade na brizi i higijeni korisnica. Zdravstvena zaštita podrazumijeva praćenje zdravstvenog stanja i podjele terapije“, dodala je Borovčaninova.

Borovčaninova je pohvalila saradnju sa Domom zdravlja Višegrad, Kliničko-bolničkim centrom Foča i Psihijatrijskom bolnicom Sokolac.

Socijalni radnik Slobodanka Poljčić rekla je da je cilj ove ustanove da korisnicama pruže pomoć i utiče na njihov svakodnevni napredak.

„Kroz razne aktivnosti koje organizujemo nastojimo da doprinesemo njihovoj što boljoj socijalnoj integraciji u društvenoj zajednici. Takođe, ovog dana želimo da povećamo svijest kod građana i usmjerimo ih u tom pravcu da što bolje razumijemo potrebe i probleme ove populacije i unaprijedimo njihov položaj“, istakla je Poljčićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare