Opština Vlasenica na 16. mjestu po transparentnosti u radu

0

VLASENICA – Opština Vlasenica se po transparentnosti rada nalazi na 16. mjestu od ukupno 140 opština koliko je bilo obuhvaćeno istraživanjem koje je u BiH proveo „Transparency international“.

Prema istom istraživanju od opština u Birač regiji Bratunac se nalazi na 8., Zvornik na 24., Srebrenica na 83., Milići na 86., Šekovići na 103. i Han Pijesak na 109. mjestu. Istraživanje je dio projekta “Monitoring i zagovaranje za dobro upravljanje u BeHa opštinama” koji “Transparency international” realizuje u cilju unapređenja standarda upravljanja, nivoa transparentnosti i odgovornosti u radu lokalnih administracija.

Svrha ovog projekta jeste i uspostavljanje standarda i kriterijuma za procjenu transparentnosti rada jedinica lokalne samouprave, koji trebaju poslužiti samim jedinicama kao vodič za poboljšanje njihovog načina rada i komunikacije s građanima.

Kako su osnovni elementi integriteta jedinica lokalne samouprave naslonjeni na nekoliko segmenata, postojeće stanje transparentnosti analizirano je u pogledu rada lokalne skupštine i lokalne uprave, saradnje sa civilnim društvom, saradnje sa lokalnim institucijama, te postojanja anti-koruptivnih mehanizama.

Utvrđivanje indeksa transparentnosti izvršeno je putem upitnika/ankete koji je kreiran u skladu sa prethodno definisanim indikatorima transparentnosti. Popunjavanje upitnika rađeno je nakon prikupljanja podataka, i to putem

• Analize web stranice opštine i njenog sadržaja za jedinicu lokalne samouprave;

• Direktnog slanja upitnika opštinama na popunjavanje;

• Razgovora sa predstavnicima jedinice lokalne samouprave

(www.palelive.com / opstina-vlasenica.org)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare