Opština uspijeva da funkcioniše, uprkos blokadi računa

0

NOVO GORAŽDE – Izrazito nerazvijena opština Novo Goražde, uprkos tome što joj je od avgusta 2015. godine račun blokiran zbog milionskih dugovanja, nekako uspijeva da prevaziđe tešku situaciju i građanima pruži osnovne usluge, izjavila je načelnik ove opštine Mila Petković.


Ona kaže da je problem isključenja električne energije koji traje od februara, zbog duga većeg od 100.000 KM, riješen tako što je uključen agregat, zahvaljujući rukovodstvu firme „Hercegovina oil“, koje je izašlo u susret opštini i nastavilo da isporučuje gorivo.

„Zahvaljujući njima, imamo obezbijeđen prevoz đaka, kao i prevoz pacijenata, jer je i Dom zdravlja u veoma teškoj situaciji“, rekla je Petkovićeva.

Ona je dodala da su rijetki oni koji su imali razumijevanja za tešku situaciju u kojoj se opština nalazi i nisu svoja potraživanja tražili putem suda.

„Posljednja plata koja je isplaćena radnicima putem sudskih izvršenja bila je u oktobru 2016. godine, a i korisnici socijalne pomoći svoja potraživanja naplaćuju putem suda“, navela je Petkovićeva.

Prema njenim riječima, blokirani su i računi ostalih budžetskih korisnika, kao što su Crveni krst, Boračka organizacija, Sportsko društvo „Radnički“, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.

Ona kaže da je opština trenutno u fazi realizacije kreditnog zaduženja, kojim će reprogramirati postojeće obaveze prema ranijim kreditima, a preostali dio biće utrošen za vraćanje jednog dijela dugovanja, te će na taj način steći uslove za deblokadu računa i koliko-toliko krenuti u normalno funkcionisanje.

Petkovićeva je navela da je u proteklom periodu osnova rada bila ušteda po svim segmentima, tako da su smanjivanjem funkcionerskih plata, smanjenjem primanja po drugim osnovama i racionalizacijom cjelokupne potrošnje, uspjeli uštedjeti znatan dio sredstava, koji je usmjeren na vraćanje dugova.

„Preduzeli smo aktivnosti koje su usmjerene ka projektima i iznalaženju sredstava putem projektnih aplikacija, kao i iznalaženju mogućnosti upošljavanja slobodnih privrednih kapaciteta u vlasništvu opštine, a to su `DC Gradina` i `Soča`“, kaže Petkovićeva.

Načelnik opštine Novo Goražde naglašava da svi radnici, bez obzira na teškoće, nesebično daju svoj doprinos u rješavanju ove situacije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare