Opština sufinansira boravak djece u privatnim vrtićima

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je danas da će ova lokalna zajednica sufinansirati boravak u privatnim vrtićima za 172 djece, za šta će iz opštinskog budžeta biti izdvojeno 100.000 KM.

Jugović je danas potpisao ugovor sa direktorima privatnih predškolskih ustanova iz ove lokalne zajednice Jelenom Vasiljević i Ivanom Savić o sufinansiranju troškova boravka djece u Klubu za djecu „Bambi“ i Predškolskoj ustanovi „Cvrčak“.

„Lokalna zajednica odlučila je da u okviru pronatalitetne politike i drugih aktivnosti preuzme na sebe poskupljenje od 50 KM mjesečno po djetetu u privatnim predškolskim ustanovama `Cvrčak` i `Bambi` tokom kalendarske godine“, izjavio je Jugović novinarima.

On je pojasnio da se sufinansiranje odnosi na period od januara do kraja godine i da je to samo nastavak saradnje od 2022.

„Opština je tu da pomogne kod povećanja troškova. Pratićemo situaciju i vidjeti treba li dodatno produžavati ugovor. Konstatovali smo da opština Pale ima najpovoljniji boravak mališana u vrtićima u Republici Srpskoj i gradu Istočno Sarajevo“, istakao je Jugović.

Prema njegovim riječima, na području Pala, uključujući dva privatna i državni vrtić, ukupno boravi oko 500 mališana, što je na ponos lokalne zajednice.

Jugović je naveo da će u toku ove godine biti uložen oko milion KM, od čega za subvencionisanje na godišnjem nivou za privatne vrtiće oko 100.000 KM, a 900.000 KM za izgradnju novog vrtića.

Direktor Kluba za djecu „Bambi“ Jelena Vasiljević rekla je da tu ustanovu pohađa 46 mališana uzrasta od godinu i po do pet godina, a sufinansiranje mnogo znači njima i roditeljima, budući da predstavlja olakšicu.

„Nadamo se da ćemo i dalje dobro sarađivati sa opštinom Palom i hvala im“, istakla je Vasiljevićeva.

Vlasnik Predškolske ustanove „Cvrčak“ Ivana Savić zahvalila je načelniku što ima razumijevanja za njih, napominjući da sufinasiranje znači i ustanovi i roditeljima.

„Cijene rastu i dolazi do novog poskupljenja boravka djece u vrtiću. Velika je olakšica ovo što radi opština jer pomaže roditeljima“, izjavila je Savićeva i dodala da njenu predškolsku ustanovu pohađa 126 mališana.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare