Opština Pale

0

Opština Pale prostire se na površini od 492 km2. Sjedište opštine je u istoimenom gradu, koji se nalazi 16 km istočno od Sarajeva. Teritorija opštine je izrazito planinskog karaktera, sa nadmorskom visinom 500 – 2000 m. Prema procjeni migracionih kretanja i rezultata ranijih popisa stanovništva, na Palama je 1985. godine živjelo 5000 stanovnika, a na čitavoj tiritoriji opštine 16000. Predratne demografske prognoze, na bazi projekcija plana prostornog razvoja, predviđale su da će grad Pale 2000. godine imati 9.400 stanovnika, a 2015. godine 14.500, dok bi stanovništvo opštine u tom periodu poraslo na 28.000. Iako je prostorni razvoj bio privremeno zaustavljen za vrijeme i neposredno nakon rata 1992 – 1995. godine, u grad i opštinu Pale doselio je veliki broj Srba koji su izbjegli iz Sarajeva, pa se ukupan broj stanovnika opštine, prema nezvaničnim podacima, gotovo potpuno približio broju stanovnika predviđenom za 2015. godinu.

Pretežni dio teritorije opštine čini zemljište pokriveno šumom (66%). Smještene na nadmorskoj visini od 820 m, Pale su po svojim prirodnim ljepotama, čistom vazduhu, prekrasnim četinarskim šumama i planinskim livadama već odavno poznate kao vazdušna banja i omiljeno izletište. Sa izvanrednim skijaškim terenima na Jahorini i potrebnom infrastrukturom (smučarske staze, žičare, ski-liftovi i udobni hoteli), Pale su značajan smučarski i zimsko – turistički centar.

 
Teritorija opštine Pale je vrlo interesantna i bogata prirodnim naslijeđem. Ona je gotovo u cjelini očuvala nenarušenu prirodu, sa ugodnom mikroklimom, četinarskim šumama i drugom vegetacijom, kao i interesantnim geomorfološkim, geološko-paleontološkim i hidrološkim vrijednostima. Područja Jahorine i Romanije su pravi parkovi prirode, koji se odlikuju reprezentativnošću, ambijentalnim i pejzažnim vrijednostima, ljepotom i bogatstvom šuma, pašnjaka i divljači, kulturno-istorijskim naslijeđem i povoljnim položajem.
{yoogallery src=[/images/stories/razno/Pale/] width=[144] height=[120] title=[Pale] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb144_] thumb_cache_dir=[thumbs144] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
Kompletna fotogalerija
Grad Pale
Grad Pale je turistički i univerzitetski centar Republike Srpske. Nalazi se između planinskih masiva Jahorine na jugu i Romanije na sjeveru i zauzima površinu od oko 8,5 km2. Smješten je u istočnom dijelu Republike Srpske i u njemu živi oko 30 000 stanovnika i studira oko 6000 studenata. Udaljen je oko 16 km od glavnog grada BiH Sarajeva, a 17 km od Olimpijskog centra Jahorina. Nadmorska visina grada je između 800 m (crkva u Palama) i 850 m (Studentski centar na Koranu).
 
Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare