Opština Pale dobila “Bikon” status za 2009. godinu

0

Opština Pale dobila je “Bikon” status za 2009. godinu na temu “Turistički potencijali u funkciji lokalnog razvoja”, što će poslužiti kao motivacija za dalji razvoj ove lokalne zajednice, rekao je načelnik opštine Slobodan Savić. Savić je na konferenciji za novinare na Palama istakao da je sertifikat “Bikon” šeme priznanje za razvoj turizma kao potencijala u ovoj opštini, a čiji je cilj da se opštine u BiH navikavaju na takmičarski dio i da bolje sarađuju. On je naglasio da je opština Pale, među 26 opština i 34 aplikacije, ušla u krug od devet opština na nivou BiH i u dijelu razvoja turističkih potencijala dobila sertifikat, kao i opštine Čitluk i Tuzla. “Opština Pale uspostavila je dobru saradnju i sa Turističkom organizacijom grada Istočno Sarajevo, sa školama, fakultetima i sve je to pomoglo ozbiljnijem radu i dobijanju ovog sertifikata”, rekao je Savić i izrazio nadu da će opština Pale, koja se opredijelila za razvoj turizma i poljoprivrede, u narednom periodu postizati još bolje rezultate.

On je dodao da prirodne ljepote, geografski položaj opštine, te izgrađeni kapaciteti daju zamajac da u turističkoj ponudi opština Pale postane najprepoznatljivija, ističući da će ubrzo postati i evropski turistički centar.

Savić je podsjetio da je ovo drugi put da opština Pale dobije ovo prestižno priznanja, jer ima sertifikat za dobru praksu u partnerskom odnosu sa malim i srednjim preduzećima, navodeći primjer pomoći opštine u izgradnji autobuske stanice i trgovačkih centara na Palama.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Miroslav Brčkalo naglasio je da je ovo samo jedno u nizu priznanja koje je opština dobila u ovoj godini.

Brčkalo je istakao da je u ovoj godini opština Pale iz srednje razvijene prešla u razvijenu opštinu, da je načelnik dobio priznanje za ubrzan i intenzivan razvoj opštine, zatim priznanje “Zlatna turistička ruža”, te da je jedna od 15 opština iz BiH koja se priključila porodici evropskih gradova – “Višegradskoj grupi”.

“Mediji su o opštini Pale toliko toga pozitivnog napisali tako da se ona danas posmatra kao mjesto koje je poželjno za život i polako, ali sigurno, postaje lider ove regije. Sve ovo nama daje snagu da istrajemo u namjerama da realizujemo projekte koje smo zamislili i da Pale učinimo još ljepšim i boljim”, rekao je Brčkalo.

Navodeći da bikon na engleskom jeziku znači svjetionik, zamjenik načelnika opštine Pale Nenad Vuković rekao je da se može reći “da su Pale jedan svjetionik turizma u BiH, odnosno Republici Srpskoj”.

Vuković je naglasio da se opština dobijanjem ovog sertifikata obavezala da će svoja pozitivna i dobra iskustva prenijeti i na druge zainteresovane opštine u BiH.

On je predstavio projekat koji je opštini donio “Bikon” staus u kojem je navedeno koliko je uloženo u turazm, izgradnju infrastrukture, da je veliki broj građana zaposlen u ovoj oblasti, da se razvijaju i druge turističke destinacije, kao i da je za unapređenje i razvoj turizma na ovom području zainteresovan veliki broj stranih investitora.

(capital.ba)

Beacon shema

BiH Beacon shema pokrenuta je u avgustu 2005. godine od strane OESS Misije u BiH i Vijeća Europe s ciljem prepoznavanja i promovisanja najboljih primjera iz prakse na opštinskom nivou vlasti.

Beacon status predstavlja odavanje priznanja opštinama za ostvarena dostignuća.

Zasnovano na Beacon shemi Velike Britanije, svake godine se odabere određeni broj tema u kojima se opštine takmiče i osiguravaju dokaze o tome kako su postigle najbolju praksu u zadatim temama. Uspješnim opštinama dodjeljuje se grant u manjem iznosu koji će poslužiti da svoju dobru praksu podijele s drugim opštinama i na taj način unaprijede standarde lokalne uprave u cijeloj BiH.

U prva tri kruga Beacon sheme (2005. -2008.), više od 50% svih opština u BiH se prijavilo za takmičenje u programu Beacon sheme a njih 15 je osvojilo Beacon status, neke od njih dobile su ovaj status čak dva puta.

Dosadašnji dobitnici:

1. krug (2005-2006)

Tema 1: Uspostava prisnijeg odnosa sa građanima: Šekovići

Tema 2: Efikasno strateško planiranje: Istočno Novo Sarajevo, Prnjavor i Srebrenik

Tema 3: Promidžba lokalnoga ekonomskog razvoja: Tuzla i Zenica

2. krug (2006-2007)

Tema 1: Pozitivno angažiranje mladih u lokalnoj zajednici i demokratskim procesima: Laktaši

Tema 2: Selektivno prikupljanje i odlaganje otpada: Bosanska Krupa i Posušje

Tema 3: Pružanje usluga kroz partnerstvo: Banja Luka, Pale i Šamac

3. krug (2007-2008)

Tema 1: Poboljšanje poljoprivredne proizvodnje putem partnerstva sa poljoprivrednim proizvođačima i stanovništvom iz ruralnih područja: Kozarska Dubica i Laktaši

Tema 2: Podrška pokretanju i razvoju malih i srednjih preduzeća: Mrkonjić Grad i Zenica

Tema 3: Uvođenje informacionih tehnologija u proces pružanja usluga s ciljem poboljšanja kvaliteta usluga i procesa donošenja odluka: Brčko Distrikt

4. krug (2008-2009)

Tema 1: Turistički potencijali u funkciji lokalnoga razvoja: Pale, Tuzla, Čitluk

Tema 2: Uspostavljanje i korištenje baze podataka u lokalnoj zajednici: Banja Luka, Bijeljina, Prnjavor

Tema 3: Upravljanje ljudskim resursima: Nevesinje, Bijeljina, Bihać

www.palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare