Opština Istočna Ilidža da ubrza administrativne poslove u vezi sa izgradnjom bolnice

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović rekao je Srni da mu je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović obećao da će ga primiti u srijedu, 7. juna, da bi razgovarali o mogućnostima da se ubrzaju administrativni poslovi u vezi sa izgradnjom nove bolnice u Istočnom Sarajevu.


Todorović ističe da je prije petnaestak dana zatražio sastanak sa Božovićem i da mu je obećano da će on biti održan u srijedu u 12.00 časova.

Direktor Bolnice ističe da ne želi da gubi vrijeme i da što prije moraju da počnu pripremni radovi u smislu uklanjanja stabala, izmiještanja postojeće instalacije i čišćenja terena kako bi, onog trenutka kada dobiju građevinsku dozvolu, započeli radove u smislu iskopa i izlijevanja temelja.

„Naš cilj je da maksimalno ubrzamo administrativne poslove u vezi sa izdavanjem dozvala svih vrsta za koje je nadležna opština, kako građevinska sezona ne bi prošla i da ne bi počela gradnja kada joj nije vrijeme“, naglasio je Todorović.

On smatra da je sada pravo vrijeme za gradnju i da treba iskoristiti svaki dan da se nešto uradi, te da će sve nadležne institucije dati maksimalan doprinos da se sva procedura ubrza kako bi konačno počela i u roku bila završena gradnja toliko željene i čekane bolnice u Istočnom Sarajevu.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je ranije Srni da se rukovodstvo Bolnice Istočno Sarajevo obratilo nadležnom odjeljenju opštinske uprave za izdavanje građevinske dozvole za pripremne radove dopisom koji nije bilo validan jer nije imao prateće dokumente neophodne za izdavanje dozvole.

Božović tvrdi da nema nikave politike, niti opstrukcije, te da će dozvola biti izdata po prijemu validne dokumentacije.

Međutim, zaposleni u Bolnici, kao i veliki broj građana Istočnog Sarajeva smatraju da postoje opstrukcije od opštine Istočna Ilidža i načelnika Božovića u vezi sa izdavanjem dozvole za izvođenje pripremnih radova i početak izgradnje ove zdravstvene ustanove.

Prema njihovom mišljenju, ponašanje rukovodstva opštine Istočna Ilidža predstavlja klasičnu nebrigu za građane ovog dijela Republike Srpske i njihove potrebe za zdravstvenom njegom.

Zbog toga, saznaje Srna u razgovoru sa zaposlenim u Bolnici, ali i građanima Istočnog Sarajeva, razmišlja se i o protestima ispred zgrade opštine Istočna Ilidža. Građani su ogorčeni zbog, kako kažu, miješanja politike u izgradnju jedne ovakve zdravstvene ustanove koja je prijeko potrebna ovom gradu.

Vlada Republike Srpske u ovaj objekat planira da uloži 55 miliona KM, mjesecima se pokušavaju dobiti potrebne dozvole ali opstrukcije to ne dozvoljavaju.

Prvi tender za izgradnju bolnice pao je krajem prošle godine u Komisiji za žalbe BiH, a nova tenderska procedura zaustavljena je u opštini Istočna Ilidža sa zahtjevom da se dostavi dodatna dokumentacija i da opštini bude plaćena renta za bolnicu, iako su sve opštine i gradovi u kojima su izgrađene bolnice, poput Bijeljine i Banjaluke zauzele stav da ne naplaćuju komunalne naknade za izgradnju bolnice, kažu zaposleni u Bolnici Istočno Sarajevo.

Nova bolnica u Istočnom Sarajevu trebalo bi da ima oko 10.500 metara kvadratnih površine i činiće je dva spojena objekta – stacionarni i tehnički, a biće povezana i sa nedavno izgrađenim polikliničkim objektom, što sve zajedno čini jedinstvenu funkcionalnu cjelinu.

Ukupno će biti oko 13.000 metara kvadratnih korisne površine. Izgradnja nove bolnice, po tenderu, koštaće oko 50 miliona KM, od čega je 40 miliona predviđeno za izvođenje građevinskih i pratećih radova, a 10 miliona za opremanje.

Nova bolnica Istočno Sarajevo obezbijediće pacijentima kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, a zdravstvenim radnicima bolje uslove rada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare