Opština i preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ počinju radove na Brezovicama

0

Potpisivanjem ugovora sa preduzećem „Vodovod i kanalizacija“, koje započinje izgradnju nove kaptaže, odnosno rezervoara, a zatim i sa Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije, opština Pale je obezbijedila ukupno 100.000 KM za početak realizacije projekta kvalitetnog vodosnabdijevanja naselja Brezovice.

Načelnik opštine Boško Jugović potvrdio je Srni da je za izvođenje radova u prvoj fazi realizacije projekta iz opštinskog budžeta izdvojeno 65.000 KM, a da su sada, nakon što je Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije odobrio zahtjev opštine Pale iz maja ove godine, obezbijeđena dodatna sredstva sa republičkog nivoa u iznosu od 35.000 KM.

„Na osnovu ranije potpisanog ugovora, preduzeće ‘Vodovod i kanalizacija’ Pale već početkom naredne sedmice počinje sa radovima na terenu, za koje je opština Pale već rezervisala sredstva, dok će dodatnih 35.000 maraka od Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije biti operativna za petnaestak dana“, istakao je Jugović.

On je pojasnio da će ova sredstva biti iskorišćena u narednoj fazi realizacije projekta vodosnabdijevanja stotinjak domaćinstava u naselju Brezovice, ali i kvalitetnijeg vodosnabdijevanja Sumbulovca i Rogoušića, uz eliminaciju restrikcija u isporuci vode za domaćinstva.

Načlenik opštine Pale je podsjetio da je nedostatak urednog vodosnabdijevanja Brezovica problem koji traje već tri decenije i da su bili bezuspješni svi dosadašnji pokušaji da se riješi, jer se u praksi potvrdilo da izdašnost postojećeg izvorišta ne može da obezbijedi dovoljne količine vode za sve potencijalne korisnike na ovom području.

„Od početka mandata na funkciji načelnika opštine Pale posvećen sam rješavanju ovog vitalnog problema za stanovnike Brezovica i poslije ozbiljnih i obimnih analiza došli smo do adekvatnog tehničkog rješenja i izradili glavni projekat kojom je definisano postavljanje pumpnih stanica i izgradnja novog rezervoara, što sada i započinjemo“, rekao je Jugović.

On je pojasnio da je vrijednost cjelokupnog projekta procijenjena na 350 hiljada maraka, te da će biti realizovan u dvije faze, prvom koja podrazumijeva izgradnju rezervoara do kraja ove građevinske sezone, dok će u drugoj fazi, već na proljeće naredne godine, biti realizovani svi preostali radovi.

„Opština Pale obezbijedila je novac za izgradnju rezervoara, a u budžetu za narednu godinu biće predviđena sredstva koja su potrebna da se ovaj važan projekat realizuje u cjelosti, u čemu je najavljena i podrška viših nivoa vlasti. O tome sam razgovarao i sa direktorom Republičkog sekeratrijata za raseljena lica i migracije Markom Aćićem koji je najavio mogućnost dalje podrške projektima sa republičkog nivoa, ali i kroz programe resornog ministarstva za izbjegla i raseljena lica u Savjetu ministara“, zaključio je Jugović.

U opštini Pale su uvjereni da će realizacija novog projekta, koji prati do detalja razrađena tehnička dokumentacija, otkloniti sve nedostatke i stanovnicima Brezovica nakon dugogodišnjeg čekanja omogućiti potpuno uredno vodosnabdijevanje tokom cijele godine.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Opština Pale)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare