Opština će pomagati rekonstrukciju Mosta na Žepi u skladu sa mogućnostima

0

ROGATICA – Opština Rogatica daće u skladu sa svojim mogućnostima doprinos rekonstrukciji Mosta na Žepi, koji je na listi nacionalnih spomenika, kako bi ga zaštitili od daljeg propadanja, rekla je danas zamjenik načelnika opštine Rogatica Jelena Karadžić.
„Mostovi predstavljaju čuvare prošlih i budućih događaja“, rekla je Karadžićeva na današnjoj svečanosti povodom okončanja radova hitne stabilizacije mosta, za šta je 62.600 dolara donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa pri Ambasadi SAD u BiH.

Ona je dodala da je most od velikog značaja za opštinu Rogaticu, jer predstavlja kulturni spomenik koji je 2005. proglašen nacionalnim spomenikom.

Most na Žepi datira još iz vremena Osmanlijskog carstva, a 1966. godine demontiran je i rekonstruisan na drugoj lokaciji zbog izgradnje Hidroelektrane Bajina Bašta i nalazi se 500 metara od naselja Žepa.

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak prisustvovala je danas svečanom otkrivanju informativne table i obilježavanju završetka prve faze rekonstrukcije mosta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare