Oprez zbog najavljene visoke temperature vazduha

0

ISTOČNO SARAJEVO – U narednim danima u Republici Srpskoj očekuje se visoka temperatura vazduha zbog čega se građanima savjetuje stalno rashlađivanje doma, uzimanje više tečenosti, te izbjegavanje fizičke aktivnosti i boravka napolju u najtoplijem dijelu dana, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Meteorolozi u Srpskoj predviđaju visoku temperaturu vazduha, sa kratkotrajnim nestabilnostima do 20. avgusta.

U takvim ekstremnim prilikama kada temperatura vazduha prelazi 30 ili 35 stepeni Celzijusovih, osjetljiva populacija, djeca, trudnice, stari, oboljeli od hroničnih bolesti imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga oni sami, kao i njihovi najbliži, treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju i ponašanju u ljetnjim mjesecima.

Preporučuje se održavanje sobne temperature vazduha ispod 32 stepena Celzijusova tokom dana, odnosno ispod 24 stepena tokom noći, što je naročito važno za djecu uzrasta do dvije godine, starije od 60 godina i hronične bolesnike.

Ne preporučuje se boravak napolju u najtoplijem dijelu dana od 10.00 do 17.00 časova.

„Izbjegavajte naporne fizičke aktivnosti. Ako morate da ih obavljate, činite to u toku najhladnijeg dijela dana, što je obično između 4.00 i 7.00 časova ujutru. Boravite u hladu. Ne ostavljajte djecu, kao ni životinje u parkiranim vozilima“, poručuju iz Civilne zaštite.

Ukazano je i na potrebu da se rashlađuje tijelo i hidrira organizam, kao i da se redovno provjerava kako su članovi porodice, prijatelji i susjedi koji žive sami.

„Potražite pomoć ako osjećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju“, navodi se u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare