Opozicija traži referendum o niklu

0

VIŠEGRAD – Klub odbornika SNSD-a, DNS-a i jedan odbornik SDA u Skupštini opštine /SO/ Višegrad tražiće da se stanovnici Višegrada na referendumu izjasne o istraživanju i eksploataciji rude nikla na području opštine – rekao je danas Srni odbornik u SO Višegrad Vinko Droca.

„U skladu sa statutom opštine i poslovnikom, trećina odbornika može pokrenuti referendumsko pitanje, i mi ćemo tražiti da se građani Višegrada izjasne o ovom pitanju jer smatramo da 21 čovjek ne može odlučivati o sudbini čitavog grada“, rekao je Droca nakon što su odbornici SDS-a, PDP-a, DP-a i SRS Republike Srpske izglasali zaključak kojim se iskazuje pozitivno mišljenje za dodjelu koncesije o istraživanjima nalazišta nikla u Vardištu.

On je istakao da je klub odbornika SNSD-a tražio da bude usvojen zaključak da bude održana javna rasprava, u organizaciji opštine i resornog ministarstva, o štetnosti otvaranja rudnika nikla, na kojoj bi se eminentni stručnjaci izjasnili o ovoj temi, nakon čega bi mogla biti donesena odluka.

Vinko Droca je istakao da vladajuća struktura to nije ispoštovala i usvojila je zaključak da se dozvoljava istraživanje nalazišta nikla bez javne rasprave, ocjenjujući da samo istraživanje dovodi u sumnju da će doći i do eksploatacije.

„Uložiti 10 miliona evra u istraživanje, a ne vršiti eksploataciju priča je za malu djecu. Davanje saglasnosti na istraživanje indirektno je davanje saglasnosti i na eksploataciju“, smatra Droca.

On je dodao da osuđuje ovakav postupak u SO Višegrad.

„Odgovorno tvrdim da, ukoliko dođe do eksploatacije, u krugu od 50 kilometara neće niti biljnog i životinjskog svijeta, da će ljudi obolijevati od karcinoma disajnih organa i da će rijeka Drina i sve njene pritoke biti mrtve“, rekao je odbornik SNSD-a u SO Višegrada Vinko Droca.

Na Skupštini opštine Višegrad danas je izglasan zaključak kojim se iskazuje pozitivno mišljenje za dodjelu koncesije o istraživanjima nalazišta nikla u Vardištu, a protiv kojeg su bili odbornici SNSD-a i DNS-a i jedan iz SDA. Zaključak, za koji su glasali odbornici SDS-a, PDP-a, Srpske radikalne stranke Republike Srpske i jedan odbornik SDA, usvojen je jer se, kako je rečeno, smatra da postoji javni interes za to.

Nezadovoljni građani prekinuli su danas prije podne javnu raspravu o istraživanjima nalazišta niklonosnih ruda u Vardištu na teritoriji opštine Višegrad, smatrajući da bi to bilo bilo štetno po zdravlje stanovnika opštine.

U Vardištu je od 1947. do 1957. godine radio rudnik u kome se vadila željezna ruda za potrebe željezare u Varešu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare