Onlajn baza podataka identifikovanih žrtava drugog svjetskog rata

0

BEOGRAD – Baza podataka, onlajn pretraživač, do sada identifikovanih žrtava Drugog svjetskog rata, prvi put poslije njegovog okončanja, biće dostupna cjelokupnoj javnosti u prvoj polovini 2023. godine, rekao je direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

On je naveo da se u bazi podataka za sada nalaze podaci za oko 670.000 identifikovanih osoba, što je za oko 370.000 manje od broja ratnih žrtava, procijenjenih u vrijeme nekadašnje Jugoslavije.

Ristić je objasno da je riječ o kontinuiranom procesu revizije spiska žrtava Drugog svjetskog rata, koji je nastao 1964. godine na osnovu popisa stradalih od 1941. do 1945. godine po odluci tadašnje jugoslovenske savezne vlade.

„Popis, koji je u znatnoj meri nepotpun, predstavlja osnovu za njegovu dalju reviziju i rad na identifikaciji što većeg broja stradalih“, rekao je Ristić za današnje „Večernje novosti“.

Popis žrtava Drugog svjetskog rata u bivšoj Jugoslaviji sproveden je zato što je tadašnjoj SFRJ bio potreban dokazni materijal u pregovorima sa NJemačkom oko obeštećenja ratnim žrtvama.

Prvi zvanični podaci objavljeni su 1966. godine, a popisane su 1.107.172 žrtve rata – 597.323 smrtno stradala i 509.849 preživjelih, a ti brojevi su, kako je ocijenjeno, bili nepotpuni, jer je njima obuhvaćeno između 56 i 59 odsto od procijenjenog broja stradalih.

Zaključeno je da popis nema potreban nivo kvaliteta, pa je 1985. godine stavljena zabrana na korišćenje podataka, koja je sedam godina kasnije ukinuta, a tadašnjem saveznom zavodu za statistiku naređeno je da uredi i obradi dobijene podatke.

Istovremeno, Državni arhiv Srbije u ime Muzeja žrtava genocida počeo je sa prikuplja podatke za dopunu popisa ratnih žrtava.

Revizijom, koja je sa prekidima trajala od 1995. do 2008. godine, broj identifikovanih žrtava uvećan je za deset odsto i upisano je 70.000 imena više u odnosu na prvobitni popis.

Kako je objasnio Ristić, Muzej žrtava genocida od zakonodavca je dobio zadatak da kompletira popis, kojim treba da budu obuhvaćeni svi koji su 6. aprila 1941. godine bili državljani Kraljevine Jugoslavije bez obzira na vjeru i naciju.

„Rad na tome iziskuje angažovanje većeg broja stručnjaka kako bi taj važan zadatak bio okončan na što bolji način“, rekao je Ristić.

On je pozvao građane da im se obrate i dostave podatke kako bi doprinijeli intenziviranju identifikacije svih stradalih.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Arhiva/RTRS/Tanjug/Strahinja Aćimović)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare