Omladinski savjet Vlasenica na Simpozijumu u Njemačkoj

0

VLASENICA – Predsjednik Omladinskog savjeta Vlasenica Srđan Vidaković protekle sedmice učestvovao je na Simpozijumu pod nazivom „Mobilnost mladih kako motor za poslovnu integraciju“ u Njemačkoj, gdje je predstavljao Opštinu Vlasenica i BiH.

Pored BiH na projektu IDA su kao partneri uključene i Belgija, Švedska, dok je Njemačka nosilac projekta.

Cilj projekta IDA je povećanje šansi za zapošljavanje mladih sa invaliditetom i onih mladih koji su prekinuli školovanje. Ovaj inovativni pristup se koristi u Danskoj, a od 2011. godine i kod nas.

“Kako smo mi  partneri u sklopu projekta imali smo priliku da ugostimo mlade iz Njemačke kako bi obavljali  radnu praksu u nekoj od firmi sa područja opštine Vlasenica i time stekli veće šanse za pronalaženje posla ili zanimanja kad se vrate kući. Grupe koje smo ugostili boravile su tokom aprila i oktobra 2011. godine u omladinskom hostelu i trening centru ”Stara škola”, gdje su obavljali praksu na renoviranju objekta, kao i u  Drvnoj industriji Vlasenica.  Projekat će trajati sve do aprila 2013. godine, te očekujemo posjetu još dvije ili tri grupe mladih”, naveo je Vidaković.

Na Simpozijumu se govorilo o iskustvima učesnika projekta kao i partnera, te mogućnostima poboljašanja na obostranu korist. Takođe se razmatralo i o proširenju projekta gdje bi mladi iz uključenih partnerskih zemalja mogli ići na praksu u Njemačku i na taj način bi se u pravom smislu uspostavila razmjena mladih i ideja.

Opština Vlasenica i Omladinski savjet Vlasenica su krajem juna 2011.godine potpisali trilateralni sporazum sa njemačkim predstavnikom, a nakon ovog Simpozijuma otvorile su se mogućnosti za uspostavljanje partnerstva i sa ostalim zemljama koje su uključene u projekat.

”Tokom boravka u Ratzeburgu imali smo priliku posjetiti lokalnu upravu gdje nas je prijatno ugostio gradonačelnik gospodin Fos. Akcenat sastanka sa gradonačelnikom bio je prvenstveno na realizaciji projekta, ali i nastavku saradnje u budućnosti”, zaključio je Vidaković.

(www.palelive.com / opstina-vlasenica.org)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments