Omladinski savjet protiv dislociranja PMF-a

0

Omladinski savjet grada Istočno Sarajevo oštro je danas kritikovao pokušaj da se sjedište Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) locira u Vlasenici, umjesto na Palama. Predsjednik ove nevladine organizacije Ostoja Avlijaš je na konferenciji za novinare prozvao rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitra Novakovića da je dva mandata na ovoj funkciji posvetio premještanju sjedišta Univerziteta u Bijeljinu.

„To nećemo dozvoliti, iniciraćemo vanredne ili redovne tematske sjednice svih lokalnih zajednica grada, svih dekana i načelnika opština na kojima egzistira Univerzitet Istočno Sarajevo, da zajedno sa nadležnim ministarstvom riješimo ovo pitanje“, poručio je Avlijaš.

On je najavio da će Omladinski savjet aktivirati inicijativu da grad Istočno Sarajevo postane ustavna kategorija, a ne da se njegov položaj određuje posebnim zakonom koji se mijenja prostom većinom.

Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu na sjednici 15. jula prihvatio je Nacrt statuta u kojem je definisano da sjedište Prirodno-matematičkog fakulteta bude u Vlasenici.

Rektor Novaković rekao je ranije da Univerzitet već nekoliko godina pokušava da uspostavi Prirodno-matematički fakultet, jer posjeduje pet studijskih programa iz te oblasti koje su licencirane.

On je napomenuo da, bez obzira na odluku da sjedište Prirodno-matematičkog fakulteta bude u Vlasenici, neće biti seljenja postojećih studijskih programa.

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu održali su na Palama proteste na kojima su izrazili nezadovoljstvo zbog odluke Senata Univerziteta da se ova visokoškolska ustanova dislocira u Vlasenicu.

Protest studenata podržali su predstavnici opštine Pale, te predsjednici opštinskih odbora SNSD-a Istočno Sarajevo i predstavnici ove stranke u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti RS i BiH, koji su najavili da će, ukoliko Senat Univerziteta ne poništi odluku o preseljenju PMF-a sa Pala u Vlasenicu, pozvati Vladu RS i nadležno ministarstvo da to učine.


(www.palelive.com / Srna / foto: arhiva)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare