Omasoviti članstvo mladim ljudima

1

ZVORNIK – Udruženje pčelara „Bagrem“ iz Zvornika ima 130 registrovanih članova sa oko 9.000 košnica i potrebno je raditi na omasovljavanju članstva, posebno mladim ljudima, rekao je predsjednik Udruženja Radovan Stevanović.
Stevanović je na Skupštini udruženja rekao da između 70 i 80 neregistrovanih članova ima više od 4.000 košnica, te da je omasovaljavanje mladim članstvom predviđeno planom rada.

On je naveo da ljudi koji nisu učlanjeni u Udruženje, a bave se uzgojem pčela, na izvjestan način predstavljaju problem na koji Udruženje „Bagrem“ ne može uticati, te je kao veom bitno istakao da svaka košnica bude registrovana i zbog organizovane zdravstvene zaštite pčela.

Veoma je bitno, kaže on, registrovati svaku košnicu da bi se izbjeglo da svake ili svake druge godine spaljivanje i do 70 košnica zbog bolesti „američke truleži“.

Stevanović je napomenuo da Udruženje nema precizne podatke koliko zvornički pčelari godišnje proizvedu meda jer je svaka godina različita, što najviše zavisi od vremenskih prilika.

„U povoljnim vremenskim uslovima po košnici se može dobiti od deset do 15 kilograma meda“, rekao je Stevanović i dodao da je prošla godina bila izuzetno dobra, možda najbolja u posljednjih deset godina.

Stevanović je naglasio da područje Zvornika ima izuzetne terene za ispašu pčela na povoljnom reljefnom mjestu sa netaknutom prirodom.

Prema njegovim riječima, udruženje ima veoma dobru saradnju sa Gradskom upravom, koja pomaže u skladu da mogućnostima, a daje i subvenciju pčelarima koji imaju od 20 do 50 košnica.

Skupština Udruženja pčelara usvojila je izvještaj o radu za prošlu, kao i Plan rada za ovu godinu. Nakon Skupštine organizovano je predavanje o temi „Razvoj pčelarstva“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

… [Trackback]

[…] Informations on that Topic: palelive.com/omasoviti-clanstvo-mladim-ljudima/ […]