Olimpijski grad dobio novu skijašku stazu!

0

Na polaznoj stanici buduće „Majnex-ove“ gondole Pale – Jahorina „Jahorina Express“, projekta koji je vrijedan oko 60 miliona KM, završena je „skijaška staza“ i instaliran „ski lift“, kapaciteta 800 skijaša na sat, prema planu u sklopu ovog projekta.

Novo skijalište od centra Pala udaljeno je oko 2.5 km, a 600 metara od magistralnog puta Sarajevo, Pale – Stambulčić – Prača, raspolaže parking prostorom za oko 500 automobila i 35 autobusa i nalazi se na nadmorskoj visini od 920 metara.

Skijaška staza je duga 1200 metara, sa visinskom razlikom od 290 metara i ispunjava uslove za održavanje najzahtijevnijih skijaških trka i ima sve karakteristike staza za Svjetski kup.

Privode se kraju i u završnoj su fazi i radovi na ugostiteljskom objektu koji će imati restoran, skijašnicu, ski rental i servis, a koji se nalazi u podnožju skijališta i u sklopu projekta gondole.

Vjerujemo da ekstremne temperature za ovo doba godine neće dugo potrajati i da će snježni pokrivač uskoro prekriti naše planine pa se nadamo da će i novo paljansko skijalište biti u funkciji na zadovoljstvo mnogih ljubitelja bijelih staza.

U budućnosti je u planu postavljanje sistema za vještačko osnježavanje, a iz Majnexa tvrde da bi to moglo biti urađeno već za narednu sezonu, pa će skijanje biti omogućeno i u slučaju nedostatka padavina. Osim vještačkog osnježavanja, plan za budućnost je da se staza osvijetli i omogući noćno skijanje. U narednih par dana će biti instaliran i bebi ski lift, takođe na polaznoj stanici gondole.

Radovi na izgradnji gondole se nastavljaju planiranim intezitetom. Na polaznoj stanici je urađena trafo-stanica za napajanje gondole, liftova kao i ugostiteljskog objekta. Iskopan je rov za kablove do Jahorine, koji je znatno poboljšao napajanje Jahorine strujom.

Izvođač i investitor radova je paljansko preduzeće „Majnex“.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/godnola-pale-jahorina-jan-2014/] width=[54] height=[54] title=[Skijaška staza Pale] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Autor:

Čedo Matović je rođen u selu Previla, opština Foča. Penzioner, veliki zaljubljenik u sport i prirodu i najstariji „border“ na Palama. Drugi članci sa tagom Čedo Matović.


Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare