Olimpijski centar „Jahorina“ da snizi cijene ski-pasa i parkinga za mještane

0

Opština Istočno Novo Sarajevo pokrenula je inicijativu da Olimpijski centar /OC/ „Jahorina“ snizi cijene ski-karata i parkinga za stanovnike grada Istočno Sarajevo.

Inicijativu je danas na konferenciji za medije predstavio načelnik opštine Jovan Katić, precizirajući da je od OC „Jahorina“ još u martu, nakon što je OC u februaru jednostrano i bez razloga prekinuo pogodnosti za skijanje djece iz gradskih opština, traženo sniženje cijena ski-karata i parkinga za 50 odsto.

„Nismo dobili odgovor na taj dopis i mi smo opet uputili dopis u avgustu po saznanju da je izašao novi cjenovnik usluga koji je povećan u odnosu na prethodnu i ranije godine, te da ne podrazumijeva pogodnosti za stanovnike Istočnog Sarajeva“, rekao je Katić i naveo da do sada nije dobijena nikakva naznaka da je OC spreman da koriguje cijene.

Katić je ocijenio da je povećanjem cijena Jahorina postala nedostupna za građane Istočnog Sarajeva i dodao da u razgovoru sa OC treba tražiti način da se snize cijene za stanovnike gradskih opština.

„Ovom konferencijom za novinare ne želimo da umanjimo sve one pozitivne aktivnosti koje OC radi na Jahorini, kao ni investicije koje su uz ogromnu podršku Vlade Republike Srpske realizovali na Jahorini, čime je ova planina podignuta visoko na ljestvici“, istakao je Katić.

On smatra da je u razgovoru sa menadžmentom OC „Jahorina“ moguće pronaći najbolji modalitet koji bi olakšao boravak žitelja Istočnog Sarajeva na ovoj planini, između ostalog da treba razmotriti koji su to periodi kad je najmanja gužva i koji bi bio maksimalan broj dana za korištenje povlastica.

Podsjećajući da je opština Istočno Novo Sarajevo nedavno potpisala ugovor sa Nacionalnim parkom „Sutjeska“, kojim je za stanovnike ove opštine predviđen popust od 30 odsto na sve usluge, Katić je izrazio uvjerenje da će zajedničkim naporima biti pronađen način za korekciju cijena za boravak na Jahorini.

„Ako ne, onda ćemo pokušati da izdvojimo određena finanijska sredstva i pomognemo odlazak na Jahorinu ranjivih kategorija stanovništva“, rekao je Katić, konstatujući da do sada OC „Jahorina“ nijedan dio svoje dobiti nije vratila građanima Istočnog Novog Sarajeva kroz neke aktivnosti.

Inicijativu je podržao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, ističući da su načelnici svih šest opština u sastavu Grada saglasni da stanovnici zaslužuju bolju i jeftiniju uslugu.

„Opština Istočno Novo Sarajevo pokrenula je ovu inicijativu ka OC i gradu“, objasnio je Ćosić i naveo da je grad još u aprilu uputio dopis OC „Jahorina“ tražeći razgovor o pogodnostima za stanovnike gradskih opština, a u kojem je definisan prijedlog da se nastavi trogodišnja praksa besplatnog skijanja za djecu, za šta grad snosi troškove prevoza.

Prema njegovim riječima, grad je predlagao da OC „Jahorina“ snizi cijenu parkinga za stanovnike Istočnog Sarajeva sa 15 na 10 KM dnevno i za taksiste sa 250 na 150 KM mjesečno.

„Imao sam sastanak sa direktorom OC Dejanom LJevnaićem i prenio mu ove prijedloge. Dobio sam načelno obećanje da ćemo razgovarati o svemu tome“, rekao je Ćosić i dodao da je nakon svega stigao poziv OC za besplatno skijanje za djecu koja objave najbolje literarne radove.

Ocijenivši da do decembra i zvaničnog otvaranja ski sezone ima dovoljno vremena za razgovor i dogovor na tragu pokrenute inicijative, Ćosić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u Jahorinu u zadnjih 12-13 godina investirala više od 200 miliona KM i da daje bezuslovne garancije za svaki projekt koji radi OC.

„A Vladin novac je i novac građana Istočnog Sarajeva. Građani Istočnog Sarajeva investiraju na Jahorini posredstvom Vlade dio novca koji se prikupi od indirektnih poreza na ovom području, ali ne dobijamo dovoljan benefit od ovog preduzeća. A taj novac je mogao biti investiran u neke druge projekte u Istočnom Sarajevu“, zaključio je Ćosić.

On je istakao da se ne smije dozvoliti da 65 hiljada stanovnika Istočnog Sarajeva i još 35 hiljada do 40 hiljada koji gravitiraju Gradu ne osjete nikakvu korist i budu udaljeni od Jahorine.

Ćosić je rekao da nema konflikta između lokalne zajednice i OC „Jahorina“, za koji kaže da ako se predstavlja kao društveno odgovorna kompanija, treba da pokaže odgovornost prema ljudima, što ovakva cjenovna politika nikako nije.

Predsjednik SO Istočno Novo Sarajevo Vedran Jovančić najavio je da će na sljedećoj redovnoj sjednici SO upoznati odbornike sa ovom inicijativom, te da će na sjednici SO Grada Istočnog Sarajeva razmatranje inicijative predložiti kao tačku dnevnog reda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments