Okrugli sto i predavanje o nasilju

0

Centar javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo organizovao je u Osnovnoj školi “Srbija” na Palama predavanja o vršnjačkom nasilju na “fejsbuku”, u okviru projekta “Prevencija maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja” koji MUP Republike Srpske provodi već dvije godine.

Iz Centra je saopšteno da je cilj ovih predavanja koja će biti održana i u drugim osnovnim i srednjim školama da se učenicima ukaže da mogu biti žrtve na društvenim mrežama, ali i da mogu, nesvjesno i u neznanju, počiniti krivično djelo putem interneta.

“Cilj nam je da djecu poučimo da prepoznaju opasnosti na internetu kojih najčešće nisu ni svjesni, da ih poučimo kako da se zaštite, kao i da ih uputimo kako i na koji način da prijave sve sumnjive situacije”, navodi se u saopštenju.

CJB Istočno Sarajevo ukazuje da većina djece školskog uzrasta aktivno koristi internet, a nisu ni svjesna i da neki njihovi podaci, fotografije i slično, mogu biti zloupotrebljeni.

Policijski službenici CJB Istočno Sarajevo nastaviće sa realizacijom ovog projekta kako bi uticali na podizanje svijesti učenika osnovnih i srednjih škola o zloupotrebama na internetu.

Okrugli sto o nasilju u porodici

Okrugli sto o temi “Nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici” biće održan u četvrtak, 6. decembra, u sjedištu Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo u Palama. Cilj okruglog stola je multidisciplinaran pristup institucija i nevladinog sektora u rješavanju ovog problema, kao i što bolja međusobna saradnja među navedenim subjektima kako bi se pomoglo žrtvama nasilja u porodici, a počinioci bili adekvatno sankcionisani.

Iz CJB Istočno Sarajevo saopšteno je da će okruglom stolu, osim predstavnika policije, prisustvovati i predstavnici Osnovnog suda Istočno Sarajevo, predstavnici centara za socijalni rad, osnovnih i srednjih škola, te nevladinog sektora.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments