Ohrabriti studente da se školuju u inostranstvu

0

Zamjenik atašea za kulturu u Ambasadi SAD u BiH Džim Hagengruber razgovarao je danas na Palama sa studentima Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, s ciljem njihovog ohrabrivanja da počnu razmišljati o studiranju u inostranstvu, ne samo u SAD, nego i drugim zemaljama, kao i upoznavanja o radu Američkog savjetodavnog centra u Sarajevu i Banjaluci.

„Vjerujem da je visoko obrazovanje, a pogotovo međunarodno, vrlo važno, jer invenstiranje u obrazovanje je zapravo investiranje u budućnost BiH“, rekao je Srni Hagengruber, koji je studente na Palama posjetio povodom Sedmice međunarodnog obrazovanja.

Hagengruber je izrazio žaljenje zbog smanjenja broja studenata iz BiH koji studiraju u SAD, dodavši da je u akademskoj 2010 – 2011. godini bilo 356 studenata, dok je broj studenata iz Srbije skoro tri puta veći.

„Trenutno na Filozofskom fakultetu na Palama imamo jednog eksperta za engleski jezik, koji je došao iz SAD i koji će biti na Filozofskom fakultetu na odsjeku za engleski jezik sljedeću godinu. Imamo saradnju i sa profesorima koji predaju engleski jezik na Palama i u Istočnom Sarajevu“, naglasio je Hagengruber.

Govoreći o uslovima studiranja u SAD, Hagengruber je rekao da su svi programi razmjene i studija u SAD otvoreni za sve studente širom BiH podjednako i da ostalo zavisi od zainteresovanosti i kvalifikacije samih studenata, te poručio da studiranje u inostranstvu nije nemoguće i da se može ostvariti.

Ambasada SAD u BiH, sa partnerima u BiH, obilježava Sedmicu međunarodnog obrazovanja sa oko 20 obraćanja i događaja širom BiH.

Sedmica međunarodnog obrazovanja, koja ove godine traje od 14. do 18. novembra, zajednička je inicijativa Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva obrazovanja SAD, kojom se proslavlja važnost i korist međunarodnog obrazovanja u SAD i širom svijeta.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare