Ograničiti upotrebu pametnih uređaja za vrijeme trajanja nastave

0

Školski odbor Osnovnе školе „Palе“ na prijеdlog upravе školе, donio je odluku o zabrani korišćеnja pametnih urеđaja za vrijеmе trajanja nastavе.

Tim povodom, dirеktor OŠ „Palе“, Alеksandar Rajić, bio je gost emisije „Puls grada“, RTVIS.

On je u emisiji naveo da smo već duži niz godina svjedoci da svako dijete u osnovnoj školi ima neki od elektronskih uređaja, bilo da je to telefon, tablet ili pametni sat, koji danas predstavljaju više smetnju djetetu a i procesu nastave.

Rajić je rekao da su kroz svakodnevne razgovore u stručnoj službi škole i sa nastavnicima došli do zaključka da je potrebno ograničiti upotrebu elektronskih uređaja u školama, jer se najčešće radi o zloupotrebi, tj. fotografisanju, snimanju i neovlaštenom širenju snimaka putem društvenih mreža. To je okarakterisano kao teži učenički prekršaj, koji može biti sankcionisan ukorom direktora, ukorom Nastavničkog vijeća ili premještajem učenika u drugu školu.

Direktor OŠ „Palе“ je u emisiji „Puls grada“ rekao da je njihova škola prva koja se odlučila na takav potez, te da se nada da neće ostati usamljeni, jer je isti problem prisutan i u svakoj drugoj školi, ne samo u Republici Srpskoj nego i šire.

Rajić navodi da djeca koja imaju ograničenja u korišćenju elektronskih uređaja postižu bolje rezultate na testovima znanja, dok pretjerano korišćenje slabi socijalnu interakciju i produktivnost i dovodi do veće usamljenosti djeteta.

Dokazano je, istakao je Rajić, da pretjerano korišćenje elektronskih uređaja negativno utiče na psihofizičke sposobnosti učenika, te da nastavnici i roditelji ne smiju prepustiti djetetu da odlučuje o tome kako i koliko će se koristiti elektronskim uređajima.

(www.palelive.com)

 

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare