Ognjen Tadić kandidat SDS-a za predsjednika Srpske

0

Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) predložio je Ognjena Tadića za kandidata za predsjednika Republike Srpske na oktobarskim opštim izborima, saopštio je predsjednik stranke Mladen Bosić. Bosić je izjavio novinarima na Palama da je Glavni odbor na današnjoj sjednici u Palama prihvatio ponude ostalih opozicionih stranaka za koaliciju na predstojećim izborima. „Već sada je izvjesno da ćemo u narednom periodu vrlo brzo ući u definisanje konačnog teksta koalicionog sporazuma kojim će biti definisani uslovi zajedničkog nastupa na opštim izborima u oktobru, a biće otvoren za sve ostale opozicione stranke“, rekao je Bosić. On je izrazio očekivanje da će Skupština SDS-a na sutrašnjoj sjednici prihvatiti izvještaj o radu u protekloj godini i dati sugestije i smjernice za naredni period.

„Očekujem da će Skupština potvrditi i jedinstvo SDS-a pred predstojeće izbore u BiH“, istakao je Bosić.
  

SDS traži nezavisnu istragu u vezi sa Garićevim ubistvom

žžGlavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) usvojio je na današnjoj sjednici na Palama deklaraciju u vezi sa ubistvom potpredsjednika ove stranke Branislava Garića, u kojoj se zahtjeva „nezavisna istraga“ povodom ovog slučaja.

Glavni odbor SDS-a traži od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Stanislava Čađe i direktora policije RS Uroša Pene da odmah podnesu ostavke, jer se, kako tvrde, MUP Srpske oglušio o Garićeva upozorenja da mu je život ugrožen i do danas nisu pokrenuli istragu protiv pripadnika MUP koji su mu uskratili zaštitu.

Glavni odbor ove stranke zahtjeva i od ministra pravde RS Džerarda Selmana da podnese ostavku zbog, kako navode, politizacije i kriminalizacije pravosuđa, a od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da momentalno suspenduje tužioce i sudije koji su učestvovali u donošenju „sramne odluke“ u ovom slučaju.

U deklaraciji se ističe da SDS neće odustati od insistiranja na rasvjetljavanju okolnosti pod kojima je došlo do ubistva i, kako kažu, ovakve sramne presude sve dok ne bude postignuta pravda za Garića.

U pauzi sjednice, član Glavnog odbora SDS-a Vukota Govedarica izjavio je novinarima da je ova presuda motiv da se da maksimum u kreiranju ambijenta i stvaranja pravne države u RS, jer je, kako je rekao, sada zaista nema.

„Tražimo da ova ogromna sramota i skandalozna greška bude riješena“, naglasio je Govedarica.

On je rekao da je Glavni odbor SDS na današnjoj sjednici prihvatio godišnji izvještaj o radu predsjednika stranke, što, kako je rekao, stavlja tačku na priču koja je vodila ka nečijoj želji i htjenju da se u SDS produbi kriza i da dođe do daljeg osipanja i raslojavanja u stranci.

U nastavku sjednice članovi Glavnog odbora SDS raspravljaju o učešću na oktobarskim opštim izborima i stvaranju koalicije sa PDP-om i Srpskom radikalnom strankom RS.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare