Održati djecu na putu svetosavlja

0

Prosvjetni radnici i učenici u osnovnim školama „Srbija“, „Pale“, „Mokro“, kao i u Srednjoškolskom centru na Palama danas su lomljenjem slavskog kolača i kulturno-umjetničkim programom proslavili školsku slavu – Svetog Savu.

Direktor Osnovne škole „Srbija“ Sanja Marković navela je da je misija prosvjetnih radnika da djecu održe na putu pravoslavlja i svetosavlja, te da su, kao i prethodnih godina, pripremili kulturno-zabavni program povodom proslave Savindana.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je 27. januar dan okupljanja vaspitno-obrazovnih ustanova.

„Drago mi je što se nalazimo u školi `Srbija`, koja je simbol okupljanja naroda na području opštine Pale i grada Istočno Sarajevo. Zajedničkim snagama tadašnjeg rukovodstva opštine Pale, Vlade Republike Srpske i kreditnim sredstvima, 2009. godine uspjeli smo da napravimo možda i jedan od najsavremenijih objekata na području cijele Srpske“, izjavio je Vuković.

Prema njegovim riječima, ova škola je ponos Pala, a naziv „Srbija“ je simboličan i važan za sve koji su prisustvovali današnjoj svečanosti.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da su obišli tri osnovne škole i srednjoškolski centar na području ove lokalne zajednice kako bi obilježili krsnu slavu Svetog Savu i tako dali posebnu notu duhu svetosavlja.

Jugović je čestitao slavu svim školskim ustanovama širom Republike Srpske i poželio mnogo sreće i zdravlja u daljem radu.

Direktor Srednjoškolskog centra „Pale“ Nedeljko Gazivoda rekao je da je svetosavlje drugi naziv za pravoslavlje koje počiva na najvišim moralnim vrijednostima, ističući da Sveti Sava nije prošlost, već sadašnjost i budućnost srpskog naroda.

Direktor Osnovne škole „Pale“ Aleksandar Rajić rekao je da je Savindan veoma značajan dan za srpski narod širom svijeta, kao i da su danas iskoristili priliku i ispratili kolege koji su u školi stekli uslove za odlazak u penziju.

Proslavi krsne slave u osnovnim školama i Srednjoškolskom centru na Palama prisustvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, kao i brojne ličnosti iz javnog, političkog i privrednog života sa područja ove opštine.

(www.palelive.com / Srna)