Održano srpsko sijelo uz zvuke gusala i izvorne pjesme

0
Održano srpsko sijelo uz zvuke gusala i izvorne pjesme

VIŠEGRAD – U Višegradu je održano Srpsko sijelo u organizaciji Guslarskog društva i Muške izvorne pjevačke grupe „Rade Jamina“ iz Višegrada, koje je okupilo ljubitelje srpske izvorne pjesme.

Predsjednik Guslarskog društva „Rade Jamina“ Darko Lečić rekao je da se Srpsko sijelo održava tradicionalno i da je cilj okupljanja da se čuje srpska izvorna pjesma, da se čuju gusle, da se ljudi druže, da se očuva srpska tradicija, jer su gusle dugo vremena bile i ostale vjeran čuvar srpske istorije.

On je naglasio da su gusle, u teškim i burnim vremenima, očuvale ono što istorija nije zabilježila ili nije htjela da zabilježi, te izrazio nadanje da će ovo sijelo biti generacijska obaveza koja će se prenositi sa koljena na koljeno.

Član Guslarskog društva „Filip Višnjić“ iz Istočnog Sarajeva Velibor Živanović rekao je da se ova dva guslarska društva dugo vremena druže, te da rado dolazi na sijelo.

„Na Srpskom sijelu sam uz gusle pjevao pjesmu `Smrt popa Mila Jovovića`. To mi je omiljena pjesma, jer su moji počeci vezani za nju“, dodao je Živanović i naglasio da je cilj ovog sijela otrgnuti od zaborava srpsku tradiciju, gusle i staro izvorno pjevanje.

Učesnicima Srpskog sijela obratio se i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, koji je izrazio zadovoljstvo očuvanjem srpske tradicije. „Izuzetno mi je drago da njegujete srpske pjesme i instrument gusle, a opština će nastaviti da pomaže Udruženje i ovakve i slične manifestacije, koje doprinose kulturnoj baštini“, dodao je Đurević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments