Održano saobraćajno-obrazovno predavanje za višegradske maturante

0

VIŠEGRAD – U Srednjoj školi „Ivo Andrić“ u Višegradu danas je održano predavanje o temi „Mladi kao rizična grupa u saobraćaju“ za učenike završnih razreda ove škole.
Generalni sekretar Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske Ranko Babić rekao je novinarima da ovaj savez provodi razne aktivnosti u vezi sa obukom i pripremom najmlađih učesnika u saobraćaju, za njihovo bezbjedno učestvovanje kao vozača ili pješamaka.

„Osmislili smo jedno predavanje i angažovali psihologa koji je danas u Višegradu prezentovao kritičnoj kategoriji i budućim vozačima opasnosti koji im prijete ako koriste alkohol i ako se ponašaju neodgovorno“, ističe Babić.

On dodaje da je škola jedan početak novog života, ali da se taj najljepši dio novog života na mnogim mjestima završi tragično i lijepi trenuci postaju ružni.

„Statistike govore da je uzrast do 30 godina među najugroženijim, jer su te godine kritične zbog prirode same osobe i zbog psihološkog stanja, a mladi su tada puni elana, života, nerazmišljanja i brzih odluka“, dodaje Babić.

Predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milenko DŽever rekao je da je 2016. godina pozitivna u odnosu na 2015. godinu što se tiče broja nastradalih u saobraćajnim nezgodama.

„Od 2011. godine imamo trend pada broja saobraćajnih nezgoda, što ide ka cilju koji je postavljen strategijom bezbjednosti saobraćaja, da se broj udesa smanji za 50 odsto“, ističe DŽever.

On napominje da u kombinaciji svih faktora, alkohola, brzine i nevezivanja pojasa doprinose se nastanku saobraćajnih nezgoda koji utiču na smrtnost stradanja u Republici Srpskoj.

Nakon predavanja, u mjesnoj zajednici Prelovo u opštini Višegrad, biće organizovan susret sa poljoprivrednicima iz tog kraja i podjela žutih rotacionih svjetala, kao i svjetloodbojnih prsluka i preventivnih materijala, kao dio kampanje „Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“.

Predavanje i pokazne vježbe dio su preventivne kampanje „Alkohol + Volan = Ubitačna kombinacija“ koju, zajedno sa kampanjom „Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“, sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja, AMS, auto-moto društva i lokalne zajednice.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare