Održano predavanje o poemama Miloša Crnjanskog

0

ANDRIĆGRAD – U okviru naučnog skupa “Gozba i književnost”, koji se održava u Andrićevom institutu u Andrićgradu, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić održao je predavanje o poemama Miloša Crnjanskog.
Delić je govorio o poemama “Serbija”, “Stražilovo” i “Lament nad Beogradom”, koje je Crnjanski pisao u tuđini.

“`Stražilovo` je puno jedne vjere u pjesnika i pjesnički poziv, u tradiciju i u vezu sa NJegošem i Brankom i u pjesnika koji će promjeriti svijet koliko toliko koji se nalazio pred ponorom, pa sada ga treba iz tog ponora podizat”, rekao je Delić.

Podsjetivši da je Crnjanski poemu “Serbija” pisao na Krfu, Delić je rekao da je plava grobnica u njemu izazvala osjećanje melanholije.

“U susretu sa tom ogromnom plavom grobnicom, gdje je praktično jedna polovina srpske vojske otišla u more, kod njega je izazvalo nevjerovatno osjećanje melanholije. To je po mom mišljenju najveći lament, mnogo veća žalopojka nad sobom i nad Serbijom, nego što je to poema `Lament nad Beogradom`”, napomenuo je Delić.

On je istakao da “Lament nad Beogradom” nosi takvo ime, ali lament je slavljenje Beograda.

“To je žudnja za Beogradom da se u njemu umre i nađe mir. Serbija je raskidanje sa svojim idealom Serbije, metafizičkom Serbijom koju je nemoguće doseći i kojoj se nemoguće vratiti”, rekao je Delić i dodao da je “Serbija” najtužnija poema koju je Crnjanski ikada napisao.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments