Održano poetsko veče pjesnika Nikole Baća Vujnovića

0

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizovala je večeras poetsko veče „Poezija snova“, kojim je obilježeno 60 godina stvaralaštva pjesnika Nikole Baća Vujnovića.
Vujnović je najavio da priprema dvije knjige „Pjesme duše“ i „O, čovječe“.

„Iako su godine stigle lako pišem poeziju. U prirpemi su za štampu dvije ozbiljne knjige. Jedna će se zvati `Pjesme duše` i posvećena je isključivo čovijeku i osjećanjima ljubavi, bola, tuge i svega što čovjeka u životu obuzima. Druga `O, čovječe`, obradiće suzbijanje ljudskih stranputica“, rekao je Vujnović.

Izražavajući zahvalnost Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo za organizaciju ove pjesničke večeri, Vujnović je napomenuo da je dobitnik prve nagrade na „Sarajevskim večerima poezije“, kada je predsjednik Žirija bio Ivo Andrić.

„Andrića je oduševila moja poezija i tom prilkom mi je rekao da sam perspektivan pjesnik“, rekao je Vujnović i istakao da, zbog činjenice da se u tom periodu posvetio nauci, nije imao dovoljno vremena za poeziju.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo LJiljana Knežević istakla je da je Vujnović dugogodišnji prijatelj ustanove koji se istakao sa izuzetnom dječijom poezijom.

„Uvijek nas je podržavao u našim programima koje smo organizovali u Dječijoj biblioteci. Vujnović je zastupljen i u `Antologiji savremenih pjesnika za djecu` iz dijaspore koju je izavačka kuća `Pčelica` koja se nametnula kao jedan od najznačajnih izdavača koja se bavi dječijom književnošću“, istakla je Kneževićeva.

Ona je napomenula da dječije izdavaštvo nedovoljno razvijeno, budući da dječija poezija traži i skupe ilustracije i poseban pristup.

Stihove „Poezije snova“ večeras su kazivali učenici Gimnazije i srednje stručne škole Istočna Ilidža.

Vujnović je prije rata bio aktivni učesnik kulturnog života i zajedno sa sarajevskim pjesnicima Duškom Trifunovićem, Izetom Sarajlićem, Velimirom Miloševićem i Darom Sekulić nastupao u svim republikama bivše Jugoslavije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare