Održano jubilarno 10. saborsko veče

0

TRNOVO – Tradicionalno saborsko veče, u okviru 15. Sabora srpskog izvornog stvaralaštva, na kojem su nastupila četiri kulturno-umjetnička i pjevačka društva, te tri guslara, održano je večeras u porti Hrama Svetog Velikomučenika Georgija u Trnovu.

Uoči početka saborske večeri u Hramu je služen moleban, a zatim je upriličena litija kroz centralnu ulicu.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je novinarima da je ovo druga kulturna manifestacija, koja se u ovoj lokalnoj zajednici održava nakon jednogodišnje pauze izazvane epidemijom virusa korona.

„Veoma mi je drago što smo ove godine u prilici da održimo jubilarno 10. Saborsko veče. Starije generacije drže do običaja i tradicije i nastojimo da to prenesemo i na mlađa pokolenja. Zato su ovakve manifestacije važne jer popularišu folklor i izvorno pjevanje“, naglasio je Gagović.

Gagović smatra da zbog ovakvih manifestacija, koje su karakteristične za srpski narod, tradicija neće biti ugašena.

Predsjednik Organizacionog odbora Sabora srpskog izvornog stvaralaštva Ranko Skakavac rekao je da će se posjetiocima večeras predstaviti Etno-grupa „Crven cvijet“ iz Trnova, SKUD „Vojkovići“, KUD „Janj“ iz Strojice kod Šipova, Pjevačko društvo „Zagorje“ Kalinovik i guslari Milorad Čančar, Radomir Papović i Momir Sekulović.

Skakavac je zahvalio Opštinskoj upravi Trnovo i načelniku Gagoviću koji su i ove godine pomogli i podržali organizaciju ove manifestacije.

Predsjednik i umjetnički koreograf KUD-a „Janj“ Milenko Đukić rekao je da im je zadovoljstvo što učestvuju na Saboru srpskog izvornog stvaralašta i što će imati priliku da predstave Janj i svoju nošnju, koja je jedna od najljepših, najznačajnijih i najoriginalnijih u srpskom folkloru.

„Predstavićemo našu tradiciju, običaje. Janjski kraj je bogat sa svojom kulturom i tradicijom. Želimo da ispoštujemo našu crkvu, naš kraj i našu Republiku Srpsku, koju volimo najviše“, istakao je Đukić.

Sutra u 15.00 časova u Kulturnom centru Istočno Sarajevo planirano je izvođenje scenskih običaja, a u 18.00 časova na Trgu Srbija zajedničko kolo i litija.

U nedjelju, 5. septembra, u porti crkve u Vojkovićima biće održano takmičenje izvornog pjevanja, pripremanje nacionalnog jela – pite, a nakon toga će biti proglašenje pobjednika i narodno veselje.

Generalni pokrovitelji manifestacije su opština Istočna Ilidža i SKUD „Vojkovići“, a sponzori su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare