Održano guslarsko veče povodom Dana Republike Srpske

0

Guslarsko društvo „Starina Novak“ sa Pala organizovalo je u petak guslarsko veče povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, s ciljem da se tradicija prenese i na najmlađe.

Guslarsko veče održano je u Kulturnom centru Pale, a u programu su učestvovali mladi članovi ovog društva, guslari Drago Pelemiš, Radenko Marković, Dušan Pejić, Vaso Đondović.

U programu su učestvovali i dramski umjetnik LJubo Božović, pjesnik Nedeljko Žugić, istoričar Draga Mastilović.

Predsjednik Guslarskog društva „Starina Novak“ Zoran Golubović kaže da se guslarsko veče održava 23. put, i to svake godine između dva Božića.

On je dodao da je program bio bogat i raznovrstan, da se uvijek trude da bude takav, te da su zbog lošeg vremena ostali bez specijalnih gostiju koji su trebali doći iz Gacka.

Navodeći da se kod srpskog naroda sve manje cijeni vrijednost gusala, Golubović je rekao da se ovo društvo trudi da to promijeni, da bi se gusle počele poštovati i cijeniti u onoj mjeri koju zaslužuju.

On je istakao da su guslari kroz istoriju pjesmom govorili i kada su svi ćutali, braneći srpsku tradiciju i kulturu, braneći Republiku Srpsku.

Član Guslarskog društva „Starina Novak“ Vaso Đondović, koji je ove godine u Čajniču osvojio prvo mjesto na 25. festivalu guslara Republike Srpske, istakao je da se ovom manifestacijom čuva tradicija srpskoga naroda, da su gusle kroz vijekove opjevale narodne heroje, a da se danas pjeva i o Republici Srpskoj, koja je izuzetno važna za srpski narod.

Pokrovitelji manifestacije „Guslarsko veče“ su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo i opština Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare