Одржани сусрети библиотека Српске

0
ВИШЕГРАД, 7. ЈУНА /СРНА/ - У Центру за културу "Иво Андрић" данас су одржани 28. Сусрети библиотекара Републике Српске у склопу традиционалне манифестације "Вишеградска стаза".

ВИШЕГРАД – У Центру за културу „Иво Андрић“ у Вишеграду данас су одржани 28. Сусрети библиотекара Републике Српске, у склопу традиционалне манифестације „Вишеградска стаза“.

У категорији најбољи библиотекар награда „Ђорђе Пејановић“ додијељена кје Татјани Дуновић из Народне универзитетске библиотеке Републике Српске Бањалука, док је за најбољег школског библиотекара постхумно проглашена Данка Работа.

Лауреати признања за најбољу библиотеку Републике Српске су вишеградска и Народна библиотека из Челинца, библиотеке које носе име Иве Андрића, а за најбољег менаџера у библиотекарству проглашен је Саша Радовић, директор Народне библиотеке Источни Стари Град из Хреше.

Предсједник Друштва библитекара Српске Љиљана Кнежевић рекла је да су награђени испунили веома строге критеријуме, а да то значи да су имали одређени број програма, иновација, нових збирки, а када је ријеч о наградама за појединце онда то подразумијева и научно стручни истраживачки рад и број објављених радова.

Татјана Дуновић рекла је да је част добити овакву награду, тим прије јер долази од колега.

„Посебно задовољство је добити нагладу од Друштва библиотекара јер то значи да сам добро обављала свој посао, али и обавезује да тако наставим у будућности“, рекла је Дуновићева.

Саша Радовић рекао је да је Источни Стари Град, односно Хреша, изразито неразвијена општина па је тим признање за најбољег менаџера у библиотекарству значајније.

„У Републици Српској постоје још двије библиотеке са једним запосленим. Доста нам је теже, али трудимо се да унаприједимо библиотекарство у срединама у којима радимо“, нагласио је Радовић.

Директор Народне библиотеке „Иво Андрић“ из Челинца Јелена Копривица рекла је да је ово престижно признање веома значајно посебно јер је ријеч о установи која ће наредне године обиљежити јубилеј-пет деценија рада.

„Наша библиотека је прва установа у БиХ која је понијела име нашег нобеловца“, истакла је Копривица.

Библиотекар Миљана Пецикоза рекла је да је вишеградска библиотека 1988. проглашена за најбољу библиотеку у БиХ, а 2002. у Републици Српској, те да ова награда представља својеврсан омаж генерацијама које су водиле ову установу, али и признање онима који то раде данас.

„Задовољство је што је струка препознала квалитет рада наше генерације и то представља изазов да га задржимо и унаприједимо библиотечко пословање“, истакла је Пецикоза.

У име домаћина данашње свечаности чланове Друштва библитекара Републике Српске поздравио је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, честитајући им на пожртвованом раду и савладавању изазова који се превазилазе сталним учењем и усавршавањем.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare