Održani “Dani Radoslava Samardžije”

0

TRNOVO – Ovogodišnja manifestacija “Dani Radoslava Samardžije” pod motom “Govorim srpski” održana je večeras u Trnovu povodom sjećanja na ovog rano preminulog pjesnika.
Svoje stihove govorilo je osam istaknutih pjesnika – Samardžijinih prijatelja.

Pjesnik Nedeljko Zelenović izjavio je medijima da je Samardžija bio jedan od najdarovitijih pjesnika na srpskim prostorima u BiH i šire.

“Nijedna antologija savremene srpske poezije u Republici Srpskoj, ali i na svim prostorima srpskog govornog područja ne može da prođe bez njegovih stihova. On je napisao antologijske stihove koji je pisao sa lakoćom. Bio je čovjek koji je imao smisla za rimu”, smatra Zelenović.

Naglašavajući da je Samardžija čitav život ostao dijete kojeg je poezija opila i odnijela na drugi svijet, Zelenović je poručio da se njegove pjesme za djecu trebaju i moraju naći u čitankama za djecu u nižim razredima osnovnih škola.

Pjesnik Nedeljko Babić, govoreći emotivno o Samardžiji, rekao je da je on u vrijeme kada su mnogi otišli u unijatsku stvarnost otišao u drugu, istinsku realnost i smogao snage da kaže: “Govorimo srpski”.

“Mi ne čitamo na srpskom, ne mislimo na srpskom, niko od nas, samo pjesnici, a pjesnike niko ne čita. Dobrih pjesnika i poezije svi se plaše. I kad sve propadne pjesnici će da prežive i doći će vrijeme kada će neko da pročita pjesnika Radoslava Samardžiju” – poručio je Babić.

Stručni saradnik za opšte poslove i kulturnu djelatnost u Centru za kulturu Trnovo Danijel Grujić rekao je da su učesnici manifestacije danas posjetili njegov grob i položili cvijeće i zapalili svijeće.

Naglašavajući da se ova manifestacija održava uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, izrazio je nadu da će ona postati tradicionalna.

Samardžija je rođen 7. februara 1953. godine u selu Grab, opština Trnovo.

Bio je pripadnik Vojske Republike Srpske, a od 1995. godine radio je u Srpskoj novinskoj agenciji – SRNA.

Objavio je poetske zbirke “Govorim srpski”, “Marko Kraljević i televizija”, “Osluškivanje Boga” i “Posleratna idila”.

Dobitnik je brojnih pjesničkih nagrada. Bio je član Udruženja književnika Republike Srpske.

Preminuo je 2009. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments