Održane prve projekcije filmskog ciklusa „Filmoteka“

0

Projekcijom dokumentarnog filma “Bosna – zemlja mržnje“ na Palama je sinoć počeo prvi program filmskog ciklusa pod nazivom „Filmoteka“, koji organizuje Kinoteka Republike Srpske (RS) u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Istočnom Sarajevu.

Prvi program filmskog ciklusa “Filmoteka“ posvećen je obilježavanju 50. godišnjice od dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

Urednik programa Kinoteke RS Jandranka Pandurević rekla je Srni da su u programu „Filmoteke“ predstavljena dva dokumentarna filma iz produkcije “Srna filma“ – „Bosna – zemlja mržnje“ iz 1993. godine i „Bukvar bukvica“ iz 2001. godine.

Ona je navela da je scenario za film „Bosna – zemlja mržnje“ rađen prema Adrićevom “Pismu iz 1920“, a režiju potpisuje Branko Brđanin Bajović, dok je dokumentarno-eksperimentalni film “Bukvar bukvica“ rađen po scenariju i u režiji Milenka Jovanovića.

Pandurevićeva je rekla da je film “Bukvar bukvica“ prikazan 2001. godine na Beogradskom festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma i da je izazvao veliku pažnju filmske publike i kritike, ali da od tada do danas nije javno emitovan ni na jednoj televizijskoj stanici.

“Autor filma je na vrlo svojstven i orginalan način smjelo polemisao sa pojavama u školstvu u postdejtonskom periodu u BiH“, naglasila je Pandurevićeva.

Na kraju programa publika je imala priliku pogledati igrani film “Anikina vremena“ za koji su scenario, prema motivima istoimene Andrićeve pripovjetke, napisali Vicko Raspor i Vladimir Pogačić.

Ona je istakla da je ovo pri igrani film snimljen prema Andrićevom djelu, te prvi jugoslovenski film koji je svojevremeno distribuisan u SAD.

Ulaz za posjetioce je bio je besplatan, a isti program biće realizovan u utorak, 22. novembra u Kulturnom centru u Istočnom Sarajevu.

Do kraja godine biće realizovana još tri programa “Filmoteke“, različitih stilova i žanrova, a nastavak ciklusa je predviđen nakon januarskih praznika.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=qcDxl2YECDk}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare