Održane projekcije drugog programa „Filmoteke“

0

Projekcijom filma „Nebeska berba“ iz 1991. godine sinoć je na Palama počeo drugi program „Filmoteke“ posvećen uspomeni na filmskog stvaraoca Miodraga Taranu, utemeljivača i prvog direktora „Srna filma“ – prve produkcijske kuće u Republici Srpskoj čiji je pravni sljedbenik Kinoteka RS.
Publikaje imala priliku vidjeti  i Taranin dokumentarac „Djevojčica iz prošlog vijeka“ iz 1986. godine u produkciji sarajevskog Foruma, te kratki dokumentarni film „Ljeto sam proveo“, u produkciji „Srna filma“ iz 1992. godine.

Tarana je rođen 1950. godine u Trebinju gdje se još u đačkim danima amaterski počeo baviti filmom, a životni put odveo ga je u Beograd gdje završio arheologiju, a zatim u Sarajevo gdje je petnaestak godina bio jedan od uglednih reditelja Televizije Sarajevo.

Početkom rata dolazi na Pale, učestvuje u formiranju Srpske televizije, a nekoliko mjeseci kasnije, početkom jula 1992. godine, biće idejni osnivač „Srna filma“, javnog filmskog preduzeće RS na čijem čelu će ostati do pogibije 1993. godine.

Ime Miodraga Tarane ostaće višestruko zapisano u kinematografiji Srpske, ne samo kao osnivača i prvog direktora „Srna filma“, nego i kao autora prvog dokumentarnog filma RS, što je označilo i početak dokumentarne produkcije Srpske.

Kratki dokumentarni film „Ljeto sam proveo“, koji je Tarana radio u koautorstvu sa Zoranom Maslićem, istovremeno je i prvi nagrađeni film na 40. festivalu jugoslovenskog kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu 1993. godine.

U drugom dijelu programa „Filmoteke“ prikazan je dokumentarni film „Povratak južnim planinama“, u režiji Slavka Milanovića, nekadašnjeg umjetničkog direktora „Srna filma“, sada dramaturga u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Film „Povratak južnim planinama“, u produkciji „Srna filma“ iz 1997. godine, dobitnik je nagrade za najbolji ekološki film na Međunarodnom festivalu ekološkog, sportskog i turističkog filma MEFEST na Zlatiboru 1998. godine.

Snimljen na padinama Trebevića, Jahorine, Romanije i Glasinca, film je svojevrsna zvučna i likovna razglednica RS, a kao matrica za njegovo nastajanje poslužilo je istoimeno muzičko djelo Ksenije Zečević (1956- 2006) koja je svoju kompoziciju „Povratak južnim planinama posvetila svim srpskim borcima“.

O filmu, njegovom nastajanju, učešću na festivalima, saradnji sa Ksenijom Zečević i radu na cjelokupnom muzičko-scensko-vizuelnom djelu „Povratak južnim planinama“ govoriće Slavko Milanović, gost Kinoteke RS tokom ove „Filmoteke“.

Kao omaž Kseniji Zečević biće prikazana i emisija o ovoj vrsnoj i talentovanoj, po mnogo čemu neobičnoj umjetnici, iz serijala „Nezaboravljeni“ u produkciji Studija B.

Naredni program „Filmoteke“ biće održan sredinom decembra i biće posvećen obilježavanju stote godišnjice srpskog igranog filma.

Prvi program “Filmoteke“ bio je posvećen obilježavanju 50 godina od dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare