Održana Svetosimeonska akademija

0

ZVORNIK – U Zvorniku je večeras održana Svetosimeonska akademija u čast Stefana Nemanje, tvorca srpske države, a povodom obilježavanja 500 godina Goraždanske štamparije i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Zvornički protojerej-stavrofor Vidoje Lukić je, blagosiljajući akademiju u ime NJegovog preosveštenstva epsikopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, rekao da je Sveti Simeon Mirotočivi, odnosno Stefan Nemanja, rodonačelnik srpskog roda, državotvorac, odnosno osnivač srpske države i veliki borac za izgradnju svetinja i čistotu pravoslavlja.

“Stefan Nemanja jedan je od osnivača srpske države, a njegov sin Sveti Stefan Prvovjenčani prvi je kralj kojeg je miropomazao Sveti Sava”, rekao je Lukić i naglasio da je loza Nemanjića nepresušni izvor kojim se duhovno nadahnjuje srpski narod.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” Zvornik Rade Perić podsjetio je da je Stefan Nemanja, rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića, doprinio stvaranju srpske države u srednjem vijeku.

On je istakao da je Stefan Nemanja bio jedan od najznačajnijih srpskih vladara, koji je, zajedno sa sinom Rastkom, odnosno Svetim Savom, bio utemeljivač Srpske pravoslavne crkve.

Perić je rekao da se Svetosimeonska akademja održava dvadeseti put u Zvorniku i da je jedina manifestacija kulture ove vrste u Republici Srpskoj koja je posvećena Svetom Simeonu Mirotočivom.

U okviru Svetosimeonske akademije, Gradski odbor SPKD “Prosvjeta” za najbolju knjigu u prošloj godini proglasio je “Zbornik kratkih priča i pjesama”, koja je nastala na Drinskim književnim susretima na kojima je nastupilo oko stotinu književnika iz Republike Srpske i regiona.

Perić je naveo da je nagrada uručena predsjedniku “ASoglas izdavaštva” iz Zvornika Dejanu Spasojeviću koji je i organizator ovih susreta, s ciljem da se podstakne književno stvaralaštvo u ovom gradu.

Spasojević je izrazio zadovoljstvo zbog ovog priznanja i podsjetio da su Drinski književni susreti manifestacija okupila više od stotinu književnika, što je bio značajan kulturni događaj u Zvorniku.

“Posebno mi je drago što je nagrada uručena na Svetosimeonskoj akademiji posvećenoj Svetom Simeonu i Svetom Savi – duhovnim vođama srpskog naroda”, rekao je Spasojević, koji je i urednik “Zbornika kratkih priča i pjesama”.

U muzičko-scenskom dijelu Akademije, nastupilo je Prvo pjevačko društvo “Izvornik”, učenici Tehničkog školskog centra, te Ana i Irena Spasojević.

Organizator Svetosimeonske akademije su Gradski odbor SPKD “Prosvjeta” i Crkvena opština Zvornik, dok je pokrovitelj grad Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments