Održana Svetosimeonska akademija

0
Održana Svetosimeonska akademija

ZVORNIK – U Domu omladine u Zvorniku večeras je održana Svetosimeonska akademija u čast tvorca srpske države Stefana Nemanje.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ „Prosvjeta“, a pokrovitelj Grad Zvornik.

Predsjednik zvorničke „Prosvjete“ Rade Perić rekao je u prigodnoj besjedi da je Stefan Nemanja naznačajniji srpski vladar, čija vladavina predstavlja prelomni period u istoriji srpskog naroda.

„Do njegove pojave malo je poznato istorijskih podataka o srpskim vladarima i srpskoj državnosti, a Nemanja je uspio da ujedini srpska plemena i postane veliki srpski župan Raške, tvorac moćne države u srednjem vijeku i rodonačelnik loze Nemanjića, koja je vladala Srbijom narednih 200 godina“, rekao je Perić.

On je podsjetio da je Stefan Nemanja sa sinom Svetim Savom utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, graditelj škola, bolnica i veliki zadužbinar mnogih manastira.

„Mnogi manastiri iz doba Nemanjića nalaze se širom srpskih područja, kao što su Tavna, Papraća, Lovnica, Ozren, Vozuća, Rača, Mileševa i mnogi drugi“, rekao je Perić.

On je naveo da je Stefan Nemanja u poznoj dobi predao vlast sinu Stefanu Prvovjenčanom, kao i da se zamonašio u manastiru Studenica 1196. godine, a nakon toga otišao na Svetu Goru kod sina Svetog Save, gdje su sagradili najveću srpsku zadužbinu Hilandar.

Perić je dodao da je monah Simeon preminuo u manastiru Hilandar, a da su njegove mošti 1208. godine prenesene u manastir Studenica, gdje se i sada nalaze.

U okviru Svetosimeonske akademije, nastupilo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“, te učenici Tehničkog školskog centra i Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Zvornika.

Perić je uručio književnu nagradu Stanislavu Tomiću, autoru knjige „Visina dubine“, koju je zvornička „Prosvjeta“ proglasila za najbolju u 2017. godini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments