Održana Svetosavska akademija

0

Srbi žive duhom Svetog Save, jer je ovaj svetitelj utemeljen u svim porama života srpskog pravoslavnog naroda, rekao je večeras na Palama protojerej stavrofor Momir Vasiljević. Protojerej Vasiljević, besjedeći o utemeljivaču srpske Crkve, države i školstva, istakao je da je Sveti Sava učinio da Srbi ostanu na ovom prostoru, jer je bio mudar pregovarač i istinski duhovnik.

„Pravoslavni Srbi, kao rijetko koji narod imaju divnog svetitelja Svetog Savu, koji je kao princ otišao sa dvora da bi se vratio Srbima kao osnivač Srpske pravoslavne crkve, utvrditelj države i prosvetitelj“, istakao je protojerej Vasiljević tokom svetosavske akademije.

On je naglasio da Sveti Sava živi u svakom pravoslavnom Srbinu, a naročito djetetu.

„U svim porama života srpskog pravoslavnog naroda Sveti Sava je utemeljio toliko sebe da mi Srbi slobodno možemo reći da živimo njegovim duhom“, poručio je protojerej Vasiljević.

Učenici osnovnih i srednje škole sa Pala, u saradnji sa Crkvenom opštinom Pale, večeras su priredili duhovnu akademiju povodom Svetog Save – školske slave.

Direktor Osnovne škole „Pale“ Željko Forcan rekao je da su učenici, uz besjedu o Svetom Savi, priredili kulturno-umjetnički program posvećen utemeljivaču srpske crkve, države i školstva.

Forcan je istakao da će sutra u osnovnim školama „Pale“, „Srbija“ i „Mokro“, kao i u Srednjoškolskom centru, svečano obilježiti školsku slavu, a u 12.00 časova će se obaviti lomljenje slavskog kolača.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici proslaviće sutra Svetog Savu, utemeljivača srpske Crkve, države i školstva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare