Održana svečana akademija u okviru „Principovih dana“

0
Održana svečana akademija u okviru

ISTOČNO SARAJEVO – Svečana akademija, kao centralni dio manifestacije „Principovi dani“ održana je večeras u Istočnom Novom Sarajevu u okviru koje je upriličeno nekoliko postavki izložbi, te bogat kulturno-muzički program.

Posjetioci manifestacije imali su priliku da u umjetničkoj galeriji vide izložbu arhivskih dokumanata pod nazivom „Mlada Bosna i Sarajevski atentat“, koja je plod rada radnika Arhiva Republike Srpske.

Autor izložbe je arhivski savjetnik i pomoćnik direktora ove Republičke ustanove Bojan Stojnić, a podijeljena je u pet tematskih cjelina i prati je dvojezični ilustrovani katalog na srpskom i engleskom jeziku.

Druga izložba koja je predstavljena nosi naziv „Književnost Mlade Bosne“ čiji su priređivači bibliotekari Matične bibioteke Istočno Sarajevo Branislava Milošević i Ivana Erić Kuljanin.

Miloševićeva je istakla da je izložba nastala povodom obilježavanja stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata, čiji je cilj da predstavi djelovanje Mladobosanaca u okvirima koji nisu isključivo istorijiski, nego i književni.

„S namjerom da se skrene pažnja na zaboravljene pisce koji su zauzimali istaknuto mjesto u vremenu u kojem su živjeli i stvarali. Osim Dimitrija Mitrinovića i Vladimira Gaćinovića, poeziju su pisali Borivoje Jeftić, Gavrilo Princip, Miloš Vidaković, Dragutin Mraz i mnogi drugi Mladobosanci“, istakla je Miloševićeva za Srnu.

Ona je navela da je izložba podijeljena u nekoliko tematskih cjelina sa izabranim fotografijama i prilozima iz časopisa „Bosanska vila“ u kojem je književni naraštaj „Mlade Bosne“ objavio prve poetske i prozne radove.

Izložba je ranije predstavljena u Matičnj biblioteci Istočno Sarajevo, zatim je gostovala u Narodnoj biblioteci u Srpcu, Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva LJubiša Ćosić naglasio je da su posjetioci večeras imali priliku da pogledaju više izložbenih postavki, različitih autora i da saznaju nešto novo, te da vide najljepše fotografije Republike Srpske.

„Akademija i druženje sa ljudima koji prate kulturna dešavanja u Istočnom Novom Sarajevu predstavlja centralnu manifestaciju posvećenu `Principovim danima`koja će uvijek biti vezana i za Gavrila Principa i sam atentat, ali i Vidovdan“, istakao je Ćosić.

Ćosić je danas položio vijenac na grob Gavrila Principa u federalnom Sarajevu i odao poštu vidovdanskim junacima, članovima „Mlade Bosne“, a zatim i sa ostalim delegacijama položio cvijeće na spomenik u parku „Gavrilo Princip“ u Istočnom Novom Sarajevu.

Za sutra je planirano održavanje tradicionalne manifestacije „Konferencija beba“, kao i koncert „Duh starih vremena“ u izvođenju „Srpskih pravoslavnih pojaca“ iz Beograda.

Manifestacija „Principovi dani“ biće završena u subotu, 30. juna, projekcijom filma „Bel epok /Posljednji valcer u Sarajevu/“ u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare