Održana svečana akademija povodom 100 godina od oslobođenja u Velikom ratu

0

Svečana akademija pod nazivom “Put do slobode”, posvećena oslobođenju i ujedinjenju srpskog naroda u jednu državu 1918. godine, održana je večeras na Filozofskom fakultetu na Palama.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je novinarima da je 1918. jedna od najznačajnijih godina u novijoj srpskoj istoriji.

“Tada su srpski narod i srpska intelektualna i politička elita bili na nekom prelomu, kada su poslije vijekova ropstva prvi put imali priliku da se ujedine i da više ne postoji ta famozna granica na Drini”, izjavio je Mastilović.

On je naglasio da ovakav događaj zaslužuje da se obilježi nizom manifestacija, te dodao da će Fakultet spreman da podrži sve manifestacije ovakog karaktera, kojim se obilježavaju značajni datumi iz srpske istorije, kulture, jezika.

Jedan od organizatora svečane akademije, student četvrte godine srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Dušan Pejić rekao je da je ovo treća u nisu svečanosti koju organizuju studenti.

“U okviru ove manifestacije povodom 100 godina od srpske pobjede i završetka Velikog rata, oslobođenja srpskog naroda, prethodnih večeri profesor Miloš Ković održao je predavanje o temi `Kosovski zavjet u srpskoj istoriji` te prikazan film `Srbija u Velikom ratu`, a večerašnja akademija je kruna na sve to”, dodao je Pejić.

Pejić je naveo da im je motiv za organizovanje niza manifestacija to što se nedavno navršilo 100 godina od oslobođenje Sarajeva, odnosno ulaska srpske vojske pod komandom vojvode Stepe Stepanovića u taj grad, ali da, nažalost, taj događaj nije obilježen u Sarajevu, ni u Republici Srpskoj.

“Na ovaj način želimo, svojim skromnim mogućnostima i dostojanstveno, da odužimo taj dug prema precima”, naglašava Pejić.

Pejić dodaje da je predstavljen bogat kulurni program na kojem se predstavio hor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, etno pojci, recitatori, pjesnici, gitaristi i on kao mladi guslar, te profesor srpske istorije i dekan Fakulteta Draga Mastilovića i profesora sa katedre sa srbistiku Željka Pržulj.

Student master studija filozofije na Palama Ognjen Kandić predstavio se sa pjesmom “Suze”, u kojoj se izražava kontinuitet srpskog stradanja u 20. vijeku od istih neprijatelja.

“Malo je obrađeno i ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu, naročito u Jasenovcu, zatim stradanje đaka u Kragujevcu i progon srpskog stanovništva sa područja Hrvatske i Kosova i Metohije”, rekao je Kandić.

Organizatori akademije su studenti Katedre za srbistiku i Katedre za istoriju ovog fakulteta.

Tokom Prvog svjetskog rata život je izgubilo više od 10 miliona ljudi, od kojih 1.296.000 Srba, što čini jednu trećinu ukupnog broja srpskog stanovništva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments