Održana svečana akademija manifestacije „Susreti srpskih zemalja“

0

Na Palama je večeras održana svečana akademija u okviru manifestacije „Susreti srpskih zemalja“ na kojoj su nastupili hor „Srpski pravoslavni pojci“ iz Beograda i Ansambl „Venac“ iz Gračanice, kao i kulturno-umjetnička društva iz Vrnjačke Banje i grada domaćina.

LJubinko Stojanović iz Udruženja za zaštitu ćirilice „Dobrica Erić“ rekao je novinarima da je svečana akademija posvećena srpskom književniku Dobrici Eriću, koji je jutros preminuo.

On je naveo da je riječ o 24. „Susretima srpskih zemalja“, koji su okupili 240 učesnika iz 22 grada.

Stojanović je dodao da su, između ostalih, prisutne grupe iz Londona, Herceg Novog, Subotice, Gračanice, Zvečana, Vukovara, Novog Sada i Šida.

„Izuzetno je važno očuvanje srpske tradicije i kulture, a na ovu manifestaciju uvek dolazimo sa radošću i donosimo deo naše kulture i običaja“, istakao je Stojanović.

Osnivač hora „Srpski pravoslavni pojci“ Marko Kačarević rekao je da su tradicionalni susreti na Jahorini veoma važna manifestacija, koja na jednom mjestu okuplja Srbe oko iste ideje, a to je očuvanje srpske tradicije.

Šef umjetničkog sektora Ansambla „Venac“ Miloš Mitić rekao je da je ovaj ansambl publici predstavio tri koreografije sa Kosova i Metohije – igre iz Peći, te ženske igra iz Gračanice i sa centralnog Kosova.

„`Venac` kao profesionalni ansamb na Kosovu i Metohiju čuva nematerijalnu kulturnu baštinu kroz igre, pesme i običaje i podržava očuvanje ćirilice – srpskog pisma“, rekao je Mitić.

Načelnik paljanske opštine Boško Jugović izrazio je zadovoljan što se ovako važna manifestacija održava na Palama, te zahvalio direktoru Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađenu Cicović, Olimpijskom centru „Jahorina“ i ostalima koji učestvuju u organizaciji.

„Susrete srpskih zemalja“ organizovali su Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Olimpijski centar „Jahorina“.

Prvi „Susreti“ organizovani su ratne 1995. godine i od tada okupljaju Srbe sa idejom prijateljstva i očuvanja tradicije i ćirilice.

Za sutra je planirano zatvaranje ovogodišnjih „Susreta srpskih zemalja“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare