Održana Skupština Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“

0

Danas je u hotelu Damis u Palama održana Skupština Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“, u okviru obilježavanja dana kada je 1991. godine počela sa radom Skupština srpskog naroda u BiH, a skupu prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Osim Dodika, koji je bio član prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH, današnjoj Skupštini Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“ prisustvovali su predstavinci opštinske vlasti i Boračke organizacije Pale, kao i 35 od 83 poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH i dvadesetak članova prvog saziva Vlade.

Prva Skupština srpskog naroda u BiH održana je 24. oktobra 1991. godine i na njoj su poslanici usvojili konstitutivnu deklaraciju i imenovali komisiju za plebiscit srpskog naroda u BiH o ostanku u Jugoslaviji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska mora da ima dokazano jedinstvo da bi mogla da očuva najbolje vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Zato nije slučajan udar na jedinstvo Republike Srpske, odnosno političko nejedinstvo koje se stvara upravo sada“, rekao je Dodik.

On je ocijenio da su osnovne vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma što može zadržati Republiku Srpsku u BiH, koja može da egzistira jedino na bazi izvornih principa napisanih u Dejtonu.

Predsjednik Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“ Momčilo Krajišnik podsjetio je goste današnjeg skupa na period formiranja Skupštine srpskog naroda i okolnosti pod kojima je došlo do te odluke.

On je istakao da mu je žao što danas među političarima u Republici Srpskom nema dijaloga, jer „svaki raskol u ovom turbulentnom vremenu može štetiti Repbulici Srpskoj“.

„Uvijek je postojala razlika mišljenja između vlasti i opozicije i to ne bi bilo problematično, čak je i poželjno, jer se u borbi mišljenja dolazi do najboljih rješenja, ali se plašim da to u ovoj situaciji nije na djelu, već se radi o pomalo ishitrenim potezima i diskusijama koje su se pretvorile u gloženje političara, a to može da oslabi Republiku Srpsku“, upozorio je Krajišnik.

On je podsjetio da su člnovi Asocijacije više puta apelovali na zajedničkom nastupu političara, posebno na nivou BiH, ali i na nivou Republike Srpske, jer se kroz dijalog dolazi kroz dobra rješenja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare