Održana radionica za studente za rad na Vikipediji

0

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu juče je održana uređivačka radionica s ciljem obuke studenata za rad na Vikipediji, na kojoj su predstavljeni osnovni alati, načini i pravila za uređivanje stranice.

LJubiša Malenica, glam-koordinator za Vikimedijinu zajednicu Repubike Srpske koja je organizator radionice, rekao je novinarima da se radionica održava u okviru „Edy Viki“ projekta, kojeg sprovodi Vikimedijina zajednica Srpske.

„`Edu Viki` je projekat saradnje između Vikimedijine zajednice i obrazovnih institucija na nivou Srpske. Vikimedija je izvor, a Vikipedija samo jedan od proizvoda, odnosno jedan od projekata Vikimedije, koja se može posmatrati kao nevladina organizacija iz koje je sve poteklo“, ističe Malenica.

Malenica dodaje da je cilj zainteresovati studente za rad na stranici i da su upoznati o tome kako da postavljaju sadržaje i tekstove na Vikipediji.

„Jedno od pravila je enciklopedijski i nepristrasan pristup samom članku, što podrazumijeva da osoba koja uređuje članak mora to raditi iz neutralne perspektive, a ako pravi novi članak mora ga potkrijepiti izvorima informacija koji je pouzdan“, navodi Malenica.

On dodaje da je srpska Vikipedija, koja postoji od 2004. godine, jedna od razvijenih, a da Vikimedijina zajednica Republike Srpske postoji već tri godine, te da je sve na volonterskom principu.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Predrag Mlinarević kaže da je zadovoljstvo što se ovakva radionica održava na ovom fakultetu, koji podržava sve što je s ciljem promovisanja nauke i naučnog istraživanja.

On navodi da su svi svjedoci da je Vikipedija postala način na koji se prikuplja veliki dio informacija i bilo bi dobro preko stručnog načina njihovog prezentovanja i popunjavanja učiniti da to postane legitiman i kvalitetan izvor.

„Sada smo u situaciji da veći dio podataka koji se na taj način prikupi nije provjeren i većina naučnih radova se smatra kao nelegitiman izvor zato što se faktički na stručan način nije obrađivalo, niti dopunjavali izvori koji tamo postoje. Održavanje ovakvih radionica Vikimedije doprinijeće povećavanje legitimnosti izvora podataka prikupljenih preko Vikipedije, pogotovo iz sfere ekonomske nauke“, pojašnjava Mlinarević.

Student druge godine na Ekonomskom fakultetu na Palama Vojko Čvoro rekao je da rijetko propušta radionice bilo kakvog tipa, jer smatra da svako novo znanje i vještina može da mu bude od koristi, te da Vikipediju koristi svakodnevno u svrhu informisanja i studiranja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments