Održana radionica za studente za rad na „Vikipediji“

0

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u utorak je održana uređivačka radionica s ciljem obuke studenata za rad na „Vikipediji“ na kojoj su predstavljeni osnovni alati, načini i pravila za uređivanje stranice.

Glam-koordinator „Vikimedijine“ zajednice Republike Srpske LJubiša Malenica rekao je novinarima da je cilj radionice povećanje broja članaka na srpskoj „Vikipediji“ koja trenutno broji oko 6.000 članaka, te da se studenti upoznaju o tome kako da postavljaju sadržaje i tekstove na „Vikipediju“.

„Radionica se održava u okviru `Edy Viki` projekta koji sprovodi `Vikimedijina` zajednica Srpske. Naša zajednica nastoji da, u saradnji sa visokoškolskim i drugim ustanovama u Srpskoj, približi đacima i studentima rad na `Vikipediji` kao jedan od načina akademskog aktiviranja“, naveo je Malenica.

On dodaje da je srpska „Vikipedija“, koja postoji od 2004. godine, jedna od razvijenih, a da „Vikimedijina“ zajednica Republike Srpske postoji već tri godine, te da je njen rad na volonterskom principu.

Jedan od predavača na radionici Vuk Vučetić kaže da je ovo jedna u nizu radionica koju organizuje „Vikimedija“ Republike Srpske, te da će od naredne godine biti održavane radionice na drugim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Cilj je, prije svega, popularizacija `Vikipedije` koja je najveća onlajn enciklopedija na svijetu jer na neki način pruža mogućnost svim mladim ljudima da promovišu svoja znanja, vještine, stil pisanja“, rekao je Vučetić.

On je pozvao sve mlade da se uključe u rad „Vikimedijine“ zajednice Republike Srpske koja, osim sticanja vještine uređivanja tekstova i obogaćivanja znanja, nudi i putovanja širom svijeta.

Uređivačku radionicu organizovala je „Vikimedijina“ zajednice Republike Srpske u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare