Održana radionica “Stop zanemarivanju – poruke mladih”

0

U Osnovnoj školi “Srbija” na Palama danas je održana radionica sa članovima Savjeta učenika o temi “Stop zanemarivanju – poruke mladih”, povodom obilježavanja Nedjelje djeteta, koju organizuje Grupa za zaštitu djece i omladine “Mreža” Pale.

Pedagog u školi “Srbija” Jelena Subašić rekla je da grupa “Mreža” u okviru Nedjelje djeteta organizuje četvorodnevnu kampanju pod nazivom “Naša djeca – moj fokus”, s ciljem ukazivanja na različite oblike zanemarivanja djece u opštini Pale a sa posebnim naglaskom na zanemarivanje mentalnog zdravlja djece.

“Odlučili smo da sprovedemo niz aktivnosti, kao što je današnja radionica, da bismo ukazali na zanemarivanje, koje je jedan od najčešćih oblika zlostavljanja djece, a to podrazumijeva propuštanje zadovoljenja djetetovih potreba u mjeri koja znatno utiče na djetetov fizički i psihički razvoj”, istakla je Subašićeva.

Ona je naglasila da je cilj radionice da se dobiju određene poruke učenika koje će biti upućene odraslima, a odnose se na zanemarivanje i šta bi to odrasli mogli da učine da to zaustave.

Prema svjetskoj statistici, kako je navela, zanemarivanje čini od 50 do 60 odsto svih oblika zlostavljanja djece, najveći broj žrtava su djeca mlađa od tri godine, a čak 45 odsto je smrtnih ishoda zanemarivanja u dobi do dvije godine.

Zanemarivanje se dešava kod potreba kao što je nedovoljna ishrana, neodgovarajuća emocionalna podrška, neobezbjeđivanje uslova za održavanje lične higijene, neodgovarajuća zdravstvena zaštita, briga o mentalnom zdravlju.

Subašićeva je podsjetila da su sa sprovođenjem aktivnosti počeli juče, kada je u Osnovnoj školi “Srbija” održano predavanje za stručne saradnike i predavanje psihologa za roditelje, kao i predavanje integrativnog dječijeg i adolescentnog psihoterapeuta Belme Žiga.

Ona je naglasila da će završna aktivnost biti održana u četvrtak, 4. oktobra, u 12.00 časova, okupljanjem predstavnika Savjeta učenika svih škola sa područja opštine Pale na šetalištu kod fontane, sa porukama koje su proizašle iz prethodno održane radionice.

Prema njenim riječima, nosioci aktivnosti kampanje su Srednjiškolski centar Pale, Osnovna škola “Srbija”, Centar za mentalno zdravlje i članovi savjeta mladih Pale, u saradnji sa organizacijom “Vorld vižn”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments