Održana radionica „Doživi Srpsku kroz druženje sa Daun sindrom licima“

0

Radionica „Doživi Srpsku kroz druženje sa Daun sindrom licima“, na kojoj su onlajn bila uključena i lica sa Daunovim sindromom iz Norveške, Austrije i Srbije, održana je danas na Jahorini, s ciljem doprinosa razvoju turizma i prepoznavanja Republike Srpske u ovim zemljama.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić rekao je da putem radionice, koju je je taj centar organizovao u saradnji sa Olimpijskim centrom „Jahorina“, osobe sa Daunovim sindromom sa Jahorine poručuju „ja želim da znaš da od danas možeš da računaš na mene“.

„Današnji projekat jeste ‘Doživi Srpsku družeći se sa osobama sa Daunovim sindromom’, gdje su nam onlajn bili gosti Dragan Bjelogrlić Bjela, Nikola Kolja Pejaković, direktor Olimpijskog centra ‘Jahorina’ Dejan LJevnanić, Maša Čavić iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Denis Bojić, režiser sa Radio-televizije Republike Srpske i drugari iz Norveške, Austrije, Srbije i Srpske“, naveo je Jelić.

On je dodao da je na planinu došao i Viktor, osoba sa Daunovim sindromom sa Pala.

Jelić je istakao da Daun sindrom centar Banjaluka još jednom želi da dokaže da lica sa Daunovim sindromom mogu biti društveno korisna, da treba rušiti predrasude o tim licima, te podići svijest građana u odnosu na njih.

„Treba da se prenese na sve roditelje da shvate da osoba sa Daun sindromom može sve ako joj se pruži šansa“, naglasio je Jelić i dodao da se može podstići puno toga uz pomoć javnosti, kako bi osobe sa Daunovim sindromom bile vidljive i društveno korisne.

Prema njegovim riječima, Centar radi sa osobama starijim od 18 godina, zato što do lica sa Daunovim sindromom do 18 godina imaju mogućnost da pohađaju određenu ustanovu, a poslije stagniraju i padaju u apatično stanje.

„Mi takve osobe rehabilitujemo“, naveo je Jelić.

On je dodao da bi uskoro trebalo da bude potpisan ugovor sa direktorom Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejanom LJevnaićem, prema kojem bi se osobe sa Daunovim sindromom prvi put zaposlile na Jahorini i radile kao konobari.

Jelić je ukazao da je 2016. godine pokrenut rehabilitacijski program „PAIN – refleksologijom do poboljšanja motorike osoba sa Daunovim sindromom“ pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika i da od tada traje program rehabilitacije.

„Produkt toga su prvi konobari, glumci, fudbaleri, plivači, muzičari, umjetnici. Upravo tako pokazujemo da Daun sindrom nije bolest nego stanje koje osoba tokom svog života nosi, te da imaju pravo kao i svi ostali ljudi“, poručio je Jelić.

On je naveo da Radio-televizija Republike Srpske o radu Daun centra Banjaluka snima film „Neki novi Brodvej“ režisera Denisa Bojića, koji je već u završnoj fazi.

Održana je i onlajn izložba umjetničkih radova o temi „LJeto na Jahorini“ lica sa Daunovim sindromom iz Republike Srpske, Srbije, te drugih evropskih zemalja.

Na ovaj način, Daun sindrom centar Banjaluka, posredstvom svojih ambasadora sa Daunovim sindromom iz Austrije, Norveške, NJemačke, Kanade, Hrvatske i Srbije, želi dati doprinos razvoju turizma i prepoznavanju Republike Srpske u ovim zemljama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare