Održana „Biciklijada mira“

0

VLASENICA – Više od 100 biciklista iz nekoliko gradova u BiH danas je u Vlasenici učestvovalo u „Biciklijadi mira“ čiji je cilj jačanje svijesti o potrebi međuetničke tolerancije i dijaloga.
Biciklijada je održana u okviru projekta „Šetajmo, vozimo stazama mira ka boljoj budućnosti“ i kao dio programa manifestacije „Petrovdanski dani kulture i sporta“.

„Biciklijadom želimo da pošaljemo sliku povjerenja, odgovornosti i razumijevanja među narodima u BiH. Želimo, prije svega, da okupimo mlade ljude i da sa njima jačamo svijest o potrebi međuetničke tolerancije i dijaloga. Naše ciljne grupe su učenici, članovi biciklističkih društava i planinari, te lokalni zvaničnici“, rekao je Srni koordinator projekta Goran Đurić.

On je dodao da je „Biciklijadu“ organizovao Biciklistički klub „KPL“ iz Vlasenice, te da je akcija dio šireg projekta „Pro-budućnost“, koji finansira USAID, a realizuje Fondacija „Mozaik“ u partnerstvu sa grupacijom nevladinih organizacija i udruženja.

Menadžer projekta „Pro-budućnost“ Kristina Šešlija rekla je novinarima da se ovim projektom jača saradnja lokalnih zajednica u BiH, koje međusobno graniče, u ovom slučaju Vlasenice i Kladnja.

„Lijepo je što su se i drugi biciklisti, iz Živinica, Bijeljine, Tuzle, Rogatice i Brčkog, pridružili biciklijadi mira. Neki su čak vozili cijelim putem od svojih gradova do Vlasenice, što je za svaku pohvalu“, rekla je Šešlija.

Sljedeća „Biciklijada mira“ biće održana u avgustu u Kladnju, gdje je u septembru planiran kamp mira, a u oktobru je predviđeno podizanje šume mira u Vlasenici, saradnjom srednjih škola iz Kladnja i Vlasenice.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare