Održana promocija knjige „Pisma s Nakla“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Zavod za udžbenike organizovao je još jednu uspješnu i veoma posjećenu promociju knjige. U ponedjeljak, 25. marta promovisano je djelo „Pisma s Nakla“ dr Božidara Avlijaša.
Miroslav Janković, direktor izdavačkog sektora u Zavodu za udžbenike, koji je napisao i predgovor za ovo djelo, istakao je na promociji da je autor „lokalpatriota u kome se njegova ljubav prema njegovim Vojkovićima podigla do poetskih visina i njenih oblika patnje. Njegova knjiga-hronika o sebi i svom zavičaju o sebi je svojevrsni živopis osmodecenijske, nikad usahle, nikad posustale, čak još vrele ljubavi čovjeka i njegovog rodnog mjesta.“

Dušan Topalović, recenzent, istakao je da je knjiga „Pisma s Nakla“ Božidara Boška Avlijaša po dramskom sklopu autobiografski memoarski roman, koji odražava životni oratorijum autora predstavljen u četrnaest poglavlja: u prvom dijelu knjige „Ljudi i vrijeme“ i u drugom dijelu: „Dijalozi“ (pisma, polemike, odjeci), koji sadrže više od pedeset pisama upućenih na veći broj adresa u kojima je izložio razne ideje mogućih rješenja stvaranja materijalnih, organizacionih i drugih uslova bržeg izlaska iz teškoća i problema naslijeđenih tokom rata, koje opterećuju život građana u Republici Srpskoj, BiH, i širem okruženju“

Zora Vuković je priredila širu analizu o piscu ove knjige, što je činila sa velikim poštovanjem. “Moj doprinos je bio da sadržaj bude što primjereniji vremenu i prostoru u kojem živimo pa sam pokušala što svestranije osvijetliti lik i djelo autora, ne samo ovo već i mnoga druga djela koja je napisao iz oblasti ekonomije i duhovnosti u svojoj dugogodišnjoj radnoj karijeri i plodnom životu”- istakla je Vukovićeva.

Autor Božidar Avlijaš, pozdravljen burnim aplauzom, nije mogao skriti emocije i prisutnima je još jednom nazančio značaj očuvanja i borbe za zavičaj.vZahvaljujući svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u stvaranju ove knjige Avlijaš se zahvalio i izdavaču – Zavodu za udžbenike sa željom da češće bude gost sličnih događaja u ovoj kući jer je riječ o kulturnim događajima koji nedostaju ovom gradu.

Promociji su prisustvovali brojni građani, javne ličnosti i prijatelji dr Avlijaša. Pozdravljajući goste v.d. direktora Zavoda Rade Ristović pozvao je prisutne da i dalje budu gosti Zavoda na nekom od sljedećih kulturnih događaja i zahvalio na praćenju aktivnosti ove izdavačke kuće. Ristović je takođe istakao primjer autorove ljubavi prema zavičaju i njegove  aktivnosti da ga sačuva za buduće generacije što je i obaveza svih nas.

Na promociji su govorili i Ilija Mimić čije fotografije krase stranice ove knjige ali i autorov sugrađanin dr Dušan Golubović dekan Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.  Svojim nastupom događaj su uveličale i Danijela Gazdić i Sanja Stijačić sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / D.K.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare