Održana projekcija filma „Čuvari tišine“

0
Održana projekcija filma

ZVORNIK – U Zvorniku je večeras održana projekcija filma „Čuvari tišine“, istaknutog dokumentariste Dragana Elčića, u okviru Filmskog kampusa „Svijet filma“, u organizaciji Produkcije „Prvi kadar“ iz Istočnog Sarajeva i zvorničkog Doma omladine.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović zahvalio je direktoru Produkcije „Prvi kadar“ Vitomiru Mitriću iz Istočnog Sarajeva i njegovim saradnicima što su odabrali Zvornik da bude domaćin trodnevnog festivala na kojem će biti prikazano nekoliko filmova.

On je istakao da je filmsko veče u Zvorniku okupilo mladost i sugrađane zainteresovane za ovu vrstu umjetnosti.

„Ovo je prilika da naši đaci učestvuju u Filmskom kampusu, odnosno stvaranju zajedničkog umjetničkog dokumentarnog filma studenata filmskih akademija i zvorničkih srednjoškolaca koji će promovisati Zvornik i njegovo kulturno-istorijsko nasljeđe, te turističku ponudu“, naveo je Stevanović.

On je dodao da se srednjoškolci prvi put upoznaju o tome kako nastaje dokumentarni film, a sa njima su apsolventi režije, profesori režije.

„Očekujem da će promocija dokumentarno-umjetničkog filma `Zvornik, to je moj grad` biti premijerno prikazan u okviru obilježavanja 21. maja – Dana grada“, rekao je Stevanović.

Mitrić je istakao da je Zvornik jedan od prosperitetnih mladih gradova Republike Srpske u radu sa mladim ljudima pozorišta, zbog čega je i odlučeno da tu budu održani Filmski kampus, predavanje za mlade o dokumentarnom filmu, te napravljen art dokumentarni film o gradu mladosti.

„U stvaranju filma učestvovaće polaznici radionice dokumentarnog filma koji će govoriti o svom gradu, o onome šta ih oduševljava, o onome šta bi promijenili, kao i ostali učesnici koji će govoriti o Zvorniku sa istorijskog gledišta“, rekao je Mitrić.

Podsjetivši da je već pala prva klapa u snimanju ovog filma, odnosno razgovor sa gradonačelnikom, Mitrić je naglasio da je vrlo zadovoljan onim što je do sada urađeno.

„Filmom koji nastane u ovom kampusu produbićemo saradnju u kulturnom pogledu Istočnog Sarajeva i Zvornika, što je veoma značajno u smislu decentralizacije kulture, da u manjim gradovima budu organizovani veliku događaji, kao što je ovaj kampus i početak snimanja dokumentarnog filma“, rekao je Mitrić.

Direktor Doma omladine Đorđe Deurić rekao je da činjenica da je Zvornik prepoznat od filmske ekipe iz Istočnog Sarajeva govori o kvalitetnim kulturnim sadržajima i u Domu omladine i u Zvorniku.

„Dom omladine želi da postigne tendenciju rasta do 170 događaja u oblasti kulture u toku godine, odnosno da svakog radnog dana bude održana neka aktivnost, a Filmski kampus je jedna od takvih“, istakao je Deurić.

U okviru Filmskog kampusa večeras je prikazan i kratki igrani film „Flafi“, reditelja Lee Filipovski iz Srbije, dobitnika kanadskog Oskara za najbolji kratki igrani film, te kratki igrani film „LJubav na prvi pogled“, dobitnik više od 50 najznačajnijih filmskih nagrada, režisera Marka Plejna iz Španije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments