Održana priredba “Svetom Savi u čast”

0

Priredba “Svetom Savi u čast”, koju su izveli mališani vrtića “Bubamara”, djeca iz Udruženja “Sunce” i učenici Srednjoškolskog centra “Pale”, održana je danas na Palama povodom školske slave Svetog Save.

Priredba je održana u Kulturnom centru Pale u organizaciji obrazovnih i kulturnih ustanova ove opštine, kao i Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce”.

Direktor Srednjoškolskog centra “Pale” Nedeljko Gazivoda rekao je novinarima da, od kada je postala Republika Srpska, Savindan je poseban i svečani dan ne samo za učenike, nastavnike, nego i dan koji se slavi širom Srpske.

Prema njegovim riječima, sve moralne vrijednosti koje predviđa pravoslavlje, odnosno svetosavlje vjernici su dužni da njeguju, te održavaju kroz sabornost i jedinstvo jer imaju svijetli put koji je upostavio Sveti Sava.

“Ove godine obilježava se i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, tako da slavimo našeg prvog arhiepiskopa svetitelja Savu – utemeljivača zakonodavstva, školstva, diplomatije, zdravstva i svih grana, te je povodom toga i upriličena današnja priredba”, istakao je Gazivoda.

Gazivoda je naveo da učitelji, nastavnici, profesori i svi koji rade na obrazovanju i kulturi mladih imaju posebnu ulogu i zadatak koji nije lak, ali da će na tom zadatku istrajati da bi došli do ciljeva.

On je dodao da će sve škole na području opštine Pale u nedjelju, 27. januara, obaviti slavski obred povodom školske slave Svetog Save.

Učenik Srednjoškolskog centra “Pale” Jovana Elek rekla je da se svetosavska svečanost od ove godine održava u Kulturnom centru, te ocijenila da je značaj Svetog Save ogroman, jer je on otac škole, crkve i države.

“Današnji program je obuhvatao kolaž program, recitacije, folklor. Učenici Srednjoškolskog centra predstavili su se besjedom Nikolaja Velimirovića i govorili su `Oče naš` na staroslovenskom jeziku”, navela je Elekova.

Predsjednik paljanskog Udruženja “Sunce” Milenko Vujinović kaže da je nastupilo šestoro članova udruženja na manifestaciji na kojoj pomažu djeci da se oslobode straha od javnog nastupa.

Priredba povodom školske slave “Svetom Savi u čast” biće nastavljena u subotu, 26. januara, u Kulturnom centru sa početkom u 19.00 časova, za kada je predviđena tradicionalna centralna svečanost koju realizuje Osnovna škola “Pale”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments