Održana priredba “Sjećanja natopljena bolom i ponosom”

0

Na Palama je sinoć održana manifestacija “Sjećanja natopljena bolom i ponosom”, posvećena obilježavanju 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Direktor SŠC “Pale” Nedeljko Gazivoda rekao je da su učenici sa odjeska dramsko-recitatorska sekcija sa besjedništvom priredili ovu manifestaciju koja je obuhvatila istorijski osvrt na događaje iz Prvog svjetskog rata, recitacije motivisane pjesmama o ratu, te govorili odlomke iz romana Danka Popovića “Knjiga o Milutinu”.

“Učenici su došli na ideju da sa profesorima obilježe 100 godina od Velikog rata, da bi osvježili sjećanje i pamtili ono što je bilo, kako ne bismo dopustili da se ponovo desi, jer budućnost treba da gradimo na drugi način”, rekao je Gazivoda novinarima.

Profesor srpskog jezika i književnosti u SŠC “Pale” Branka Malinić Čugalj navela je da su se učenici oko dva mjeseca pripremali za manifestaciju.

“Mislimo kako djeca ovoga vijeka nisu dostojna naše istorije, ali itekako jesu, oni je jednako dobro osjećaju, kao i mi koji smo se rodili prije 50 godina”, navela je Čugalj.

Prema njenim riječima, osim dramsko-recitatorske sekcije program je obuhvatio i likovnu i informatičku sekciju, koje su prikazale fotografije iz Prvog svjetskog rata pod nazivom “Slike bola i ponosa”.

Član dramsko-recitatorske sekcije sa besjedništvom Ružica Cvjetković rekla je da je program “Sjećanja napotljena bolom i ponosom” imao za cilj da podstakne ljude da ne zaborave Veliki rat, ni njegove žrtve, naročito srpske.

“Ne smijemo ih zaboraviti, jer zaborav je ravan nestajanju našeg roda. Nikada nećemo zaboraviti i uvijek ćemo govoriti da bi istinu spoznali i savremenici i potomci naši”, rekla je Cvjetkovićeva.

Ona je naglasila da su heroine Prvog svjetskog rata bile žene koje su se borile na frontovima, bile dobrovoljne bolničarke i jedine koje su ostajale da brinu o domaćinstvu u okupacionoj Srbiji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments